Minder dan 1.000 jongeren brachten hun stem uit bij de vorige verkiezingen van de Vlaamse Jeugdraad. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes opvroeg. Daarnaast blijkt dat de vervangers van de ontslagen S&V-leden eigenlijk slechts vervangers van vervangers zijn.

De Vlaamse Jeugdraad is de officiële adviesraad voor de Vlaamse regering over alle domeinen die kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen aanbelangen. Met een team van 8 adviseurs en 8 jeugdwerkers verlenen ze adviezen aan de Vlaamse regering over zaken met betrekking tot jongeren. Zo adviseerde de Vlaamse Jeugdraad bijvoorbeeld nog om het hoofddoekenverbod in het gemeenschapsonderwijs af te schaffen.

Na de veelbesproken Pano-reportage over Schild & Vrienden werden 4 leden van de Vlaamse Jeugdraad aan de deur gezet. Twee weken geleden werden hun vervangers aangesteld. Opvallend: alle vervangers hebben een migratieachtergrond en één van hen bezit zelfs de Belgische nationaliteit niet. “Niet relevant”, zei de Vlaamse Jeugdraad daarover aan SCEPTR.

912 stemmen

Meteen klonk op sociale media de vraag of de vervangers wel degelijk de eerste opvolgers waren. De Vlaamse Jeugdraad weigerde echter de verkiezingsresultaten bekend te maken. Vlaams Belang Jongeren-voorzitter Bart Claes dringt al langer aan op de bekendmaking van die resultaten, maar ving steeds bot.

(Lees verder onder de tweet.)


“Ze zijn allicht bang om te communiceren dat er zelfs na de hevig gesubsidieerde verkiezingscampagne van de jeugdraad nog geen 1.000 Vlaamse jongeren de moeite hebben genomen om een stem uit te brengen”, zei Claes toen aan SCEPTR. Gisterenavond maakte de Vlaamse Jeugdraad dan toch de resultaten bekend. Er blijken inderdaad nog geen 1.000 Vlaamse jongeren gestemd te hebben, 912 om precies te zijn.

Daarnaast blijkt dat de aangestelde vervangers eigenlijk slechts opvolgers van opvolgers waren. De oorspronkelijke opvolgers werden overgeslagen en mensen met minder stemmen werden hierdoor aangesteld. Eén van de opvolgers, die anoniem wenst te blijven, getuigt aan SCEPTR echter van intimidaties.

Foto: Vlaamse Jeugdraad. De effectieve kiesresultaten.
Foto: Vlaamse Jeugdraad. De effectieve kiesresultaten.

De woordvoerder van bevoegd minister Sven Gatz (Open Vld) zegt evenwel dat alles correct verlopen is. “De eerste opvolgster heeft geen reactie gegeven voor de vastgelegde datum. De tweede kandidaat opvolger heeft gereageerd dat hij het adviseurschap niet zou opnemen. De derde persoon heeft een gesprek gehad met de agendagroep en heeft vervolgens per sms laten weten dat hij het engagement niet zou opnemen”, klinkt het aan SCEPTR.

Ook volgens de Vlaamse Jeugdraad is alles volgens het boekje gegaan. De organisatie benadrukt dat ze gewoon de vastgelegde procedure gevolgd hebben. Die procedure bestaat uit een gesprek met de mogelijke opvolgers.