Vlaams Belang gaat in alle 140 gemeenten waar het verkozen heeft een vreemdelingentaks bepleiten, zo weet BELGA. Immers, zo redeneren de rechts-nationalisten, het verlengen van een verblijfskaart kost geld en ook Belgen moeten voor hun identiteitskaart betalen. 

Sinds vorig jaar in maart kunnen gemeenten een retributie vragen voor een inschrijving in het vreemdelingenregister. Concreet kunnen gemeenten sindsdien aan vreemdelingen bij de verlenging, vervanging of vernieuwing van hun verblijfskaart een vergoeding van 50 euro vragen. Vaak gaat het daarbij om een tijdelijke verblijfskaart van het type A, onder meer geschrikt voor arbeidsmigranten, erkende vluchtelingen en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Het doel? De extra werklast en kost voor de lokale besturen dekken.

Aangezien ook Belgen moeten betalen voor een identiteitskaart is het volgens het Vlaams Belang niet meer dan rechtvaardig dat ook vreemdelingen zich aan een retributie kunnen verwachten. Alleen schijnt een dergelijke heffing niet al te populair te zijn. Zo zouden – althans volgens de rechts-nationalistische oppositiepartij – slechts drie procent van de gemeentebesturen zo’n taks al hebben ingevoerd.

Ook niet alle gemeenten waar de N-VA mee in het bestuur zit (Kortrijk) of zelfs de burgemeester levert (Sint-Niklaas) voerden een dergelijke retributie in, merkt de partij nog op. Zelf wil het Vlaams Belang na de installatie van de nieuwe gemeenteraden overal dit voorstel neerleggen.

Lubbeek als eerste gemeente

Lubbeek, de thuisbasis van staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), voerde vorig jaar in april als eerste zo’n heffing in. Wel bleek deze volgens onderzoek van Knack-journalist Stavros Kelepouris minder op te brengen dan gedacht. Zo worden de verblijfskaarten maar zelden vernieuwd en komt er daardoor maar weinig geld in het laatje.

ADVERTENTIE