Hoewel Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen in Denderleeuw met 26 procent van de stemmen 9 van de 28 zetels kon binnenrijven, gaat de partij volgens BELGA niet meebesturen. Zo kijkt huidig sp.a-burgemeester Jo Fonck in de richting van CD&V, Groen en N-VA. “Men gaat nu, tegen de wil van de kiezer in, een coalitie van losers op de been brengen”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken

Op 14 oktober werden de rechts-nationalisten met 26 procent veruit de grootste partij in Denderleeuw. Niet alleen verdubbelden ze hun score, ook de concurrentie bleef op afstand. Zo kon de LVB van sp.a-burgemeester Fonck maar op 20,9 procent rekenen en gaapt er met CD&V (17,2 procent), N-VA (12,9 procent) en Groen (8,3 procent) een grote kloof.

Het ziet er evenwel niet naar uit dat de rechts-nationalisten hun goede resultaat kunnen verzilveren. Zo neemt Fonck nu het initiatief om een meerderheid zonder Vlaams Belang op de been te brengen. Daarvoor kijkt hij in eerste instantie naar CD&V. Het probleem? De christendemocraten en socialisten komen nog twee zetels te kort voor een meerderheid. Als gevolg hiervan knopen LVB en CD&V onderhandelingen aan met Groen (2 zetels) en N-VA (3 zetels).