Een video van imam Majid El Aissati, waarin valt te zien hoe hoofdzakelijk autochtone kindjes deelnemen aan een islamtische gebed, veroorzaakt op sociale media ophef. Vzw Motief, die de rondleidingen organiseert, begrijpt de commotie niet. “Het gaat hier gewoon om kinderen te laten zien welke geloofsbelevingen er in onze samenleving aanwezig zijn”, klinkt het.

Moskeebezoeken, georganiseerd door scholen, krijgen dikwijls felle weerklank vanuit de samenleving. Zo ontstond er begin deze maand in Nederland, nadat de krant de Telegraaf naar buiten had gebracht dat kinderen verplicht naar de moskee moesten, commotie. Noch de ouders, noch de (gedeeltelijke) politiek was hiermee opgezet.

Ook in Vlaanderen komt er, nadat Vlaams Belang er op Facebook ruchtbaarheid aan gaf, kritiek op een moskeebezoek van een school. Echter, zo stelt Majid tegenover Joods Actueel, de Vlaamse kinderen waren niet verplicht om deel te nemen aan het gebed. Wel had de juf het voorgesteld. Daarnaast kaderden volgens Majid – ook wel ‘soldaat van Allah’ genoemd – de bezoeken in een programma van de door de stad Antwerpen gesubsidieerde vzw Motief.

Framing

Eenzelfde verhaal valt te horen bij Elke Vandeperre van vzw Motief. “Meestal”, zo laat de organisatie aan SCEPTR weten, “krijgen de kinderen een rondleiding met basisinformatie over wat er gebeurd in een moskee”. De ophef rond het filmpje wijt Vandeperre aan sfeerschepping. “Men plaatst het filmpje in een bepaald frame alsof kinderen daar tot de islam worden bekeerd. Het gaat hier gewoon om kinderen te laten zien welke geloofsbelevingen er in onze samenleving aanwezig zijn.

Daarnaast, zo stipt Vandeperre aan, gebeuren de rondleidingen op een manier die ook voor kinderen toegankelijk is. “Daarbij legt men onder meer uit hoe het gebed in elkaar zit, welke houding men aanneemt en zijn kinderen niet verplicht om daaraan deel te nemen. Maar, u weet hoe kinderen zijn, ze vinden het leuk om dat eens een keer na te doen”.

“Hallucinante beelden”

Vlaams Belang hekelt op sociale media het bewuste moskeebezoek. De reden? De moskee in kwestie zou geen erkenning hebben gekregen omdat de staatsveiligheid daar een stokje voor stak”. Daarnaast hekelt de rechts-nationalistische partij de subsidies vanuit het Antwerpse stadsbestuur.