“Los het op en zorg dat de regering niet valt.” Dat is de boodschap van het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, aan de Belgische regeringspartijen. Dit brengt BELGA. CD&V, Open Vld en MR zijn vastberaden om het VN-Migratiepact, dat gezinshereniging en (illegale) migratie bevordert, te ondertekenen. De N-VA ziet dat echter niet zitten.

Het VBO duldt niet dat de regering een te grote onenigheid omtrent migratie kent. Volgens gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans zijn er immers nog voldoende economische uitdagingen waarover de regering zich moet buigen en het VBO meent dat deze voorrang moeten krijgen boven het debat rond het VN-migratiepact. Ook zelfstandigenorganisatie Unizo sluit zich aan bij het VBO-standpunt en roept de regering op om de economische dossiers verder aan te pakken. Het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’ dient binnen enkele weken in Marrakesh, Marokko getekend te worden

VBO: “Los het op, anders is al het goeie werk tevergeefs”

“Er zijn nog een vijftiental dossiers die hun beslag moeten krijgen, onder meer de arbeidsdeal, de energienorm en het mobiliteitsbudget. Het gaat om belangrijke dossiers waar onze ondernemers op hopen”, aldus Timmermans ten aanzien van BELGA. Zelf neemt de werkgeversorganisatie geen aanbevelende positie op zich in omtrent het VN-pact, zolang het maar geen splijtzwam wordt. “Los het probleem op, anders dreigt al het goede werk door de regering van de voorbije vier jaar ondergesneeuwd te raken. Los het op en zorg dat de regering niet valt.” 

Temmermans stelt via Radio 1 wel dat migratie “de krapte op de arbeidsmarkt” kan oplossen, zolang er maar geen volstrekte open grenzen worden georganiseerd, “want dan verstikt onze arbeidsmarkt” en zou de sociale zekerheid te veel onder druk komen staan.

Eerder deze week liet voormalig toprechter Marc Bossuyt nog optekenen dat België “moeilijk weg kan blijven uit Marrakesh”, want dat zou “zou internationaal ‘not done’ zijn”. De ex-toprechter roept wel op tot het aanmaken van een interpretatieve nota die een aantal verregaande bepalingen in het pact zou kunnen beteugelen. Dit om een ‘aantal activistische rechters’ te verhinderen om de VN-tekst te misbruiken voor een linkse agenda.