Vlaams parlementslid Christian Van Eyken (Union des Francophones) en zijn echtgenote Sylvia B. werden vandaag volgens VRT NWS in verdenking gesteld van sabotage van bewijsmateriaal in een moorddossier. Zo zou er – met opzet – een DVD, waarop beide verdachten vielen te zien aan het appartement van het slachtoffer op de moment van de moord, zijn vernietigd. 

Marc Dellea, de ex-man van Sylvia B., werd op 8 juli 2014 vermoord. Het Brusselse parket opende daaropvolgend een gerechtelijk onderzoek dat hen naar Van Eyken en Sylvia B. leidde. In oktober 2015 werd de vrouw aangehouden en op 27 januari 2016 was Van Eyken aan de beurt. Die laatste werd echter een dag later vrijgelaten omdat het aanhoudingsbevel niet was ondertekend. Begin 2017 werd de parlementaire onschendbaarheid van Van Eyken opgeheven. Zowel hij als zijn vrouw ontkennen echter alle betrokkenheid bij de moord.

Vernietiging bewijsmateriaal

Vorige week werden zowel Van Eyken, zijn vrouw, als hun advocaten urenlang verhoord. De reden? Volgens het openbaar ministerie was er met opzet een cruciaal bewijsstuk – een dvd met bewakingsbeelden – in het moorddossier vernietigd. Zo bevatte de dvd beelden van de verdachten aan het appartement van het slachtoffer op het moment van de moord.

Een concrete impact zal de vernietiging van de dvd evenwel niet hebben. Zo werd er volgens het parket al een kopie van de beelden gemaakt. Door de gebeurtenissen kunnen volgens de strafhouder van Brusselse Franstalige balie van advocaten de advocaten hun cliënten niet meer op een fatsoenlijke wijze bijstaan.

Uitstel maar geen afstel

Vandaag stond Van Eyken, samen met zijn vrouw, terecht voor de Brusselse correctionele rechtbank. Volgens VRT NWS werd het proces evenwel meteen uitgesteld naar een latere datum zodat de verdachten hun verdediging kunnen (her)organiseren. Op de uitkomst van het gerechtelijk onderzoek naar het vernietigen van het bewijsmateriaal wil de Brusselse strafrechter evenwel niet wachten. “Dit sleept al veel te lang aan, we gaan niet nog eens jaren wachten. De zaak zal worden behandeld in juni”, citeert de openbare omroep de rechter.