Herman De Croo (Open Vld) zal na 51 jaar politieke dienst zijn uittredingsvergoeding niet opnemen. Dat maakte hij woensdagavond bekend in het VRT-programma Terzake. Nochtans heeft de liberaal wel recht op een flinke som van 376.000 euro ‘vertrekpremie’. Eerder raakte bekend dat onder meer CD&V-veteraan-politici Jo Vandeurzen , Pieter De Crem en Eric Van Rompuy van plan zijn om hun vertrekvergoedingen van meerdere honderden duizenden euro’s op te nemen.

Herman De Croo is vandaag 81 jaar oud. Zijn politieke loopbaan ging van start in 1968. Dat betekent dat de oude liberaal de maximale vertrekvergoeding kan verkrijgen: namelijk 48 maanden loon of zo’n 376.000 euro. Die vergoeding is geplafonneerd in 2014 tot 24 maanden, maar wie hiervoor zetelde kon de oude rechten behouden. Toch is De Croo na lang nadenken niet van plan om de grote som geld op te nemen. Dat zou immers een “schoonheidsvlek op zijn politieke gelaat” vormen, zo klinkt het.

De Croo: “Ik zal [sowieso] niet om den brode moeten gaan bedelen”

“Ik ben fier dat ik zolang in het parlement heb mogen zitten. [Maar] ik heb vandaag beslist dat ik [de vertrekvergoeding] niet zal opnemen. Ik ga dus dat geld dat mij theoretisch verschuldigd is, laten staan voor de anderen”, zo zei De Croo ingetogen in de VRT-studio. “Waarom zeg ik dat? Twee dingen. Ik krijg een pensioen als ik stop, ik heb daarvoor 51 jaar betaald, zoals iedereen. Ik zal dus niet om den brode moeten gaan bedelen. [Ten tweede,] ik ben 81, ik heb alles gegeven aan de politiek wat ik kon geven, het zou voor mij een schoonheidsvlek op mijn politiek gelaat zijn.”

In dezelfde aflevering verdedigde Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) het systeem van vertrekvergoedingen en bekritiseerde hij de ophef erover. “Wij zijn heel transparant over het statuut van een volksvertegenwoordigers. […] We hebben indertijd al dat debat [over de vertrekvergoedingen] gehad. We hebben gezegd op een bepaald moment, we gaan van die 48 maanden naar 24 maanden maximum. We hebben ook [een verstrenging] van de pensioenregeling getroffen.Ook de pers kreeg een veeg uit de pan vanwege Peumans omwille van de aanvankelijke fout rond de berekening van Vandeurzens uittredingsvergoeding. Peumans zal 22 maanden vertrekvergoeding kunnen genieten aan circa 9.000 euro. Dat is goed voor 198.000 euro bruto.

VRT-expert Ivan De Vadder heeft evenwel weinig begrip voor de kritiek op de ophef. “Politici zijn de enige groep in onze samenleving die zelf kan beslissen over zo een vergoeding. Zij […] keuren [dat] zelf goed. […] Dan wordt het makkelijk natuurlijk. De rest van de bevolking moet onderhandelen met iemand anders, hun baas”, aldus De Vadder. “Het zijn mensen die in de kijker lopen en als je de hoogte van de bedragen hoort die ze krijgen als uittredingsvergoeding, dan krijg je die ophef. Mag het even? Je moet toegeven dat er elke keer als er dingen werden gewijzigd, dat het onder druk van de publieke opinie is gebeurd en de ophef die er rond ontstaan is.”

[interaction id=”5bf68f42ad2c1770cfe2f638″]