Ngo’s geven migranten “acteerlessen” en leren hen om te liegen om zo een grotere kans te hebben op asiel. Dat blijkt uit videobeelden die de rechtse activiste Lauren Southern kon maken in een undercoveroperatie. “Ik vertel hen dat dit allemaal acteren is, alsof het een theater is”, vertelt een directielid van de ngo Advocates Abroad.

Lauren Southern is een Canadese rechtse activiste en journaliste die onlangs veel internationale bekendheid vergaarde vanwege haar documentaire ‘Farmlands’, een documentaire over de moeilijke leefomstandigheden voor blanken in Zuid-Afrika. Nu werkt Southern aan een nieuwe documentaire genaamd ‘Borderless’. Het thema: de Europese migratiecrisis.

In het kader van Borderless trok Lauren Southern naar Griekenland, een land dat met overvolle migrantenkampen en veel vreemdelingencriminaliteit een symbool is geworden van de migratiecrisis. Het team van Southern ging er undercover en kon zo een blik achter de schermen krijgen van de ngo Advocates Abroad, een hulporganisatie die migranten bijstaat om met succes asiel aan te vragen.

“Theater”

Op videobeelden van die undercoveroperatie is Ariel Ricker te zien, een directielid van de ngo Advocates Abroad. Ricker vertelt tot in detail hoe ze migranten leren om te liegen bij hun asielaanvraag om zo de mensen van EASO (Europese asieldienst) om de tuin te leiden. “Ik vertel hen dat dit allemaal acteren is, alsof het een theater is. Als ze asiel willen krijgen moeten ze gewoon een acteerrol spelen in het theater”, vertelt Ricker.

(Lees verder onder de tweet.)

Zo leert de ngo de migranten bijvoorbeeld bepaalde emoties, mentale problemen of zelfs trauma’s te acteren. Daarnaast hebben ze ook een lijst met karakteristieken of eigenschappen die een hoge kans hebben op het verkrijgen van asiel. “Mensen met bepaalde karakteristieken krijgen altijd asiel, dus leren we de migranten gewoon om deze karakteristieken te hebben”, aldus Ricker.

Deze “acteerlessen” worden gegeven aan de hand van een rollenspel, vertelt Ricker. Daarbij wordt moslims zelfs aangeleerd om zich te gedragen als christenen die vervolging riskeren in hun islamitisch land van herkomst. Zij hebben immers een grote kans op asiel. “Als je zogezegd als christen vlucht omdat je vervolging riskeert moet je ook weten hoe je moet bidden.”

Uit een rondvraag in Griekse migrantenkampen blijkt dat vele migranten bang zijn voor aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat in hun kamp. Naar alle waarschijnlijkheid zullen dus ook duizenden IS-aanhangers Europa zijn binnengekomen door ngo’s die hen hebben helpen liegen.