De sociale mediasite Twitter heeft meer dan 10.000 geautomatiseerde profielen verwijderd die Amerikanen afraden om te gaan stemmen in de tussentijdse verkiezingen op 6 november. De Democratische partij alarmeerde Twitter over de valse profielen omdat de nepaccounts deden alsof ze zelf Democraten waren. Dat brengt Reuters.

Twitter verwijderde meer dan 10.000 nepprofielen van het sociale medium. “We ondernamen actie rond relevante accounts en activiteiten op Twitter”, reageerde een woordvoerder van het sociale medium. De verwijdering van de accounts vond plaats tussen eind september en begin oktober. Het aantal staat echter in schril contrast met de eerdere verwijdering van miljoenen profielen die valse informatie verspreid zouden hebben bij de presidentsverkiezingen in 2016.

Het verwijderen van de 10.000 nepprofielen is echter een kleine overwinning voor het Campagnecomité van de Democratische Partij (DCCC). De partij lanceerde eerder dit jaar een systeem om dergelijke geautomatiseerde profielen te traceren. Zo willen de Democraten voorkomen dat er mogelijk fake news wordt verspreid. Het systeem bestaat uit delen van de reeds beschikbare systemen ‘Hoaxley en ‘Botometer’ die werden ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Indiana.

Het DCCC werkt samen met verschillende bedrijven zoals RoBhat Labs, een bedrijf dat de technologie uitvond om bots en politieke beïnvloeding te detecteren. Wie er achter de valse profielen zit is volgens Ash Bhat, medeoprichter van RoBhat, niet duidelijk: “We kunnen jullie niet zeggen wie er achter de verschillende operaties zit. Twitter houdt dat voor ons verborgen, maar met onze technologie weet je wanneer en hoe het gebeurt.”