De Tsjechische oppositie vraagt om het aftreden van premier Andrej Babis (ANO). Aanleiding vormen beschuldigingen dat Babis een fraudeonderzoek zou proberen te verhinderen. Aanleiding vormen enkele uitspraken van zijn zoon, die aan schizofrenie leidt. “Ik zal nooit aftreden, nooit”, zegt Babis vandaag.

De Tsjechische oppositie heeft een motie van wantrouwen tegen premier Andrej Babis (ANO) ingediend. Enkele duizenden Tsjechen kwamen donderdagavond op straat om het ontslag te eisen van de premier. De sociaaldemocratische coalitiepartner van Babis zou nog overwegen of ze de steun voor de regering zal intrekken. Al lijkt het eerder waarschijnlijk dat zij de premier blijven steunen.

“Ik zal nooit aftreden”

Babis zelf liet al weten dat hij er niet aan denkt af te treden. “Ik zal nooit aftreden, nooit. Onthoud dat goed, iedereen: Nooit”, klonk het vandaag vastbesloten. Hij kreeg alvast de steun van de sociaaldemocratische president Milos Zeman. Zeman verwacht dat de situatie zal bekoelen. Indien hij de vertrouwensstemming verliest, krijgt Babis van hem alsnog een kans om een regering te vormen.

Aanleiding vormt een reportage waarin de zoon van Babis – die aan schizofrenie lijdt – verklaarde dat zijn vader wilde dat hij zich zou verbergen, zodat de politie hem geen vragen kon stellen in het kader van een fraudeonderzoek dat naar de premier loopt. Babis wordt ervan beschuldigt op illegale wijze 2 miljoen euro subsidies van de Europese Unie onttrokken te hebben.

Volgens de zoon van Babis zou een van zijn verzorgers hem uit de Tsjechische Republiek hebben gehaald en hem tegen zijn wil in de Krim hebben vastgehouden. Volgens Babis reisde zijn zoon echter vrijwillig naar de Krim. Ook de verzorger van de zoon van de premier ontkent de beweringen. De Tsjechische politie verklaarde dinsdag de beweringen onderzocht te hebben. Ook volgens hen is er geen sprake van een misdaad.

ADVERTENTIE