In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgende week verhardt de president van de Verenigde Staten Donald Trump zijn toon over illegale migratie. Hij gaf aan dat hij het leger desnoods zal laten schieten op illegalen die met stenen gooien aan de grens. Dat bericht De Volkskrant.

“Als ze stenen naar ons leger gooien, zal ons leger antwoorden”, aldus de president. Dit zei hij in de context van de migrantenkaravanen die vanuit Midden-Amerika de Verenigde Staten proberen te bereiken. Trump beweert dat sommige deelnemers aan de karavaan “op een perfide en gewelddadige manier” stenen gooien naar de Mexicaanse troepen aan de grens met Guatemala.

Trump wil iets soortgelijks duidelijk niet tolereren aan zijn eigen grens. “Als zij met stenen gooien zoals ze deden naar de Mexicaanse politie, dan zeg ik om dat als een geweer te beschouwen.” Gevraagd naar een reactie door het Franse nieuwsagentschap AFP, wilde het Pentagon geen commentaar geven op “hypothetische situaties”.

Verkiezingskoorts

Trumps uitspraken komen vlak voor de zogenaamde ‘midterms’, de parlementsverkiezingen die elke president te verduren krijgt halverwege zijn ambtstermijn. Een harde lijn op vlak van (illegale) migratie doet het nooit slecht bij conservatief Amerika en het is niet de eerste keer in de afgelopen weken dat de Republikeinse president Trump de vlucht vooruit kiest in het verstrengen van zijn migratiebeleid.

Begin deze week liet de president nog weten dat hij door middel van decreet het “burgerschap door geboorte” wil inperken. Elk kind dat binnen de landsgrenzen geboren wordt krijgt immers het staatsburgerschap van de Verenigde Staten, ongeacht de status van de ouders. Trump trok ook al sterk van leer tegen de migrantenkaravaan die vanuit Honduras op weg is naar de Verenigde Staten. Hij besliste begin deze week nog de grens met Mexico met 5000 extra militairen te beveiligen. Woensdag lanceerde hij bovendien een ophefmakend filmpje dat de schuld voor de moorden door een illegaal uit Latijns-Amerika in de schoenen van de Democraten schuift.