Het kabinet van president Donald Trump (Rep.) gaat verder met hun plannen om de asielmogelijkheden in de VS te beperken. Trump wil namelijk dat enkel nog asielzoekers die legaal de VS binnentraden het recht op asiel behouden. De piste is controversieel en links Amerika is niet te spreken over het voornemen van Trump. Volgens de Amerikaanse regering is het echter een degelijke manier om ‘kansloze’ asielaanvragen op te lossen.

Het Amerikaanse departement van Justitie en Homeland Security hebben een gemeenschappelijk besluit gepubliceerd die mensen verhindert om asiel aan te vragen als ze illegaal de Amerikaans-Mexicaanse grens hebben overgestoken. “Ons asielsysteem is overweldigd door te veel kansloze asielaanvragen van vreemdelingen die een gigantische last plaatsen op onze middelen”, zo liet plaatsvervangend Justitieminister Matthew Whitaker – die voorlopig Jeff Sessions opvolgt – weten samen met Homeland Security-minister Kirstjen Nielsen in een gezamenlijke persmededeling.

Plannen Trump om asielrecht in te perken komen er terwijl karavaan met duizenden illegalen naar VS trekt

Het beleid moet volgens de verwachtingen vandaag nog ingevoerd worden, samen met een begeleidend besluit dat bepaalt welke migranten onderhevig zullen zijn aan de nieuwe asielregels. De woordvoerders van de overheid lieten nog niet weten wie precies de asiel-ban zou uitsluiten.

De president kondigde begin deze maand deze plannen reeds aan, die hij unilateraal wilde invoeren, een poosje voor de ‘Midterms’-verkiezingen van afgelopen dinsdag. “Het gaat over alles gaan. Het zal zeer uitgebreid zijn”, liet Trump toen weten. De uitingen en plannen komen er terwijl een karavaan met duizenden illegale Latino-migranten trekt door Mexico richting de Amerikaanse grens.

(Lees verder onder de tweet.)

Democraten en linkse organisaties protesteren tegen de plannen. “Mensen het recht ontkennen om asiel te zoeken, is wreed, onrechtvaardig alsook illegaal”, zo stelde bijvoorbeeld Tom Jawetz van het linkse ‘Centrum voor Amerikaanse Vooruitgang’ tegenover The Hill. De regering laat echter weten dat het huidig wetgevend kader Trump een brede autoriteit verschaft om “de intrede van elke soort vreemdeling op te schorten” als hij deze inschat als “schadelijk voor de belangen van de Verenigde Staten”.