De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren uitgehaald naar de Franse president Emmanuel Macron. Trump noemde diens voorstellen om een “Europees leger” te bouwen om zich te beschermen tegen China, Rusland en de VS “erg beledigend”. Ook uitte Trump opnieuw kritiek op het feit dat de Europese landen veel te weinig bijdragen aan de NAVO.

Deze week zei de Franse president Emmanuel Macron dat een “sterk en soeverein Europa” nodig was om de belangen van het continent te verdedigen tegen China, Rusland en zelfs “de VS”“We zullen de Europeanen niet beschermen als we niet besluiten om een echt Europees leger te hebben”, zei Macron. “Geconfronteerd met Rusland […] – ik wil een echte veiligheidsdialoog opbouwen met Rusland, een land dat ik respecteer, een Europees land – maar we moeten een Europa hebben dat zich op eigen kracht kan verdedigen zonder alleen op de Verenigde Staten te vertrouwen.”

“Erg beledigend”

Die uitlatingen zijn bij de Amerikaanse president Donald Trump in het verkeerde keelgat geschoten. “President Macron van Frankrijk heeft zojuist gesuggereerd dat Europa zijn eigen leger moet bouwen om zich te beschermen tegen de VS, China en Rusland. Zeer beledigend”, tweette Trump, die op dit moment in Frankrijk is voor een herdenking van de Eerste Wereldoorlog. “Misschien moet Europa eerst zijn aandeel van de NAVO betalen, die de VS sterk subsidieert!”