De Amerikaanse president Donald Trump beklemtoonde dinsdag opnieuw dat hij Saoedi-Arabië steunt, ondanks verklaringen van de CIA dat de Saoedische kroonprins waarschijnlijk op de hoogte was van de moord op de Saoedische journalist en dissident Jamal Khashoggi.

De Amerikaanse president Donald Trump beloofde dinsdag een “standvastige partner” van Saoedi-Arabië te blijven, ondanks aanwijzingen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman waarschijnlijk op de hoogte was van de moord op journalist Jamal Khashoggi. Volgens Trump heeft de CIA echter “geen definitieve […] vaststellingen” gedaan over de daders van de moord. Enkele dagen geleden zei de CIA nochtans dat de Saoedische kroonprins de waarschijnlijke opdrachtgever van de moord was.

“Staatsvijand”

In een geschreven verklaring, die begint met de woorden “De wereld is een zeer gevaarlijke plaats!”, benadrukt de Amerikaanse president zijn steun voor het Koninkrijk. Trump noemt de moord “een verschrikkelijke misdaad, die ons land niet goedkeurt”. “Na groot onafhankelijk onderzoek weten we nu veel details van deze afschuwelijke misdaad”, klinkt het. Hij wijst er ook op dat de Verenigde Staten sancties uitvaardigden voor 17 Saoedi’s die betrokken waren bij de moord.

In de meest opmerkelijke passages citeert Trump de Saoedische regering door te zeggen dat Khashoggi een Saoedische “staatsvijand” was en “een lid van de Moslimbroederschap”. “Maar mijn beslissing is daar geenszins op gebaseerd”, klinkt het meteen daarna.

“Strijd tegen Iran”

“Koning Salman en kroonprins Mohammad bin Salman ontkennen met kracht elke kennis van de planning of uitvoering van de moord op de heer Khashoggi”, klinkt het verder. “Onze inlichtingendiensten blijven alle informatie beoordelen, maar het kan heel goed zijn dat de kroonprins op de hoogte was van deze tragische gebeurtenis – misschien deed hij dat wel en misschien niet!”

“[Saoedi-Arabië] is een grote bondgenoot geweest in onze zeer belangrijke strijd tegen Iran. De Verenigde Staten zijn van plan een trouwe partner van Saoedi-Arabië te blijven om de belangen van ons land, Israël en alle andere partners in de regio te behartigen. Het is ons belangrijkste doel om de dreiging van terrorisme in de hele wereld volledig uit te bannen”, luidt het.