Tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet willen via de rechtbank de landelijke Sinterklaasintocht in Nederland verbieden“Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN-kinderrechtenverdragen en antiracismeverdragen. Dit deden ze in georganiseerd verband.” Onder meer de burgemeester en nationale omroep worden aangeklaagd.

In Nederland woedt de discussie rond Zwarte Piet de laatste jaren steeds heviger. Voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet gaan er steeds feller met elkaar in de clinch. Volgens tegenstanders is de traditionele zwarte Piet immers een “racistische karikatuur van Zwarte Piet”. Naar goede gewoonte laait de discussie ook dit jaar weer op.

Rechtbank

Maar dit jaar gaan de tegenstanders van Zwarte Piet nog een stapje verder. Via de rechtbank willen ze de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad dit jaar verbieden. De stichting ‘Majority Perspective’ spande een kortgeding aan en daagt daarbij onder meer de openbare omroep – dat de landelijke intocht uitzendt – en de burgemeester van Zaanstad aan.

Ze vinden de intocht van Sinterklaas immers “racistisch en discriminerend door de aanwezigheid van zwarte pieten en roetveegpieten”. In een persbericht stellen ze: “Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN-kinderrechtenverdragen en antiracismeverdragen. Dit deden ze in georganiseerd verband. Dit kan en mag zo niet meer verder gaan.”

Via de rechtbank willen de activisten naar eigen zeggen de “racistische nationale intocht in Zaanstad op 17 november” verbieden. Een woordvoerder van de rechtbank bevestigt aan het Laatste Nieuws dat het kortgeding binnenkort zal plaatsvinden.