Dit jaar namen de stiptheidscijfers van de NMBS wederom af, zo bericht De Standaard. Mogelijks krijgt deze evolutie een financieel staartje voor de topmanagers van het spoorbedrijf. “Hoe minder stipt de treinen rijden, hoe minder loon zij zullen krijgen”, klinkt het bij federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR).

De nieuwe stiptheidscijfers geven de NMBS maar weinig reden tot vreugde. Zo werd er maar op zeven belangrijke lijnen minder vertraging geregistreerd. Op zestien andere grote lijnen, is het tegenovergestelde het geval: de vertraging loopt op. Bijgevolg is de algemene tendens negatief. Volgens Stefan Stynen van reizigersvereniging TreinTramBus is “het […] dramatischer gesteld dan de officiële cijfers doen vermoeden”. “Die stroken niet met de dagelijkse ervaringen van de reizigers”, vertelt hij aan De Standaard.

De reden? Volgens de NMBS is er alleen maar sprake van vertraging indien een trein te laat in het eind­station arriveert. Vertragingen opgelopen aan een tussenstation kunnen bijgevolg dan ook in de rest van het traject worden goedgemaakt. Hierdoor kunnen reizigers – ook al zaten ze officieel op een ‘stipte trein’ – nog steeds met vertraging aankomen. TreinTramBus telt deze vertragingen wel mee, wat ‘dramatischere’ cijfers oplevert.

“Onaanvaardbaar”

Dat de NMBS het op verschillende grote lijnen (opnieuw) slechter doet is volgens minister van Mobiliteit Bellot “onaanvaardbaar”. “Als de tendens niet keert, zal dat binnenkort impact hebben op het loon van de topmanagers van de NMBS. Hoe minder stipt de treinen rijden, hoe minder loon zij zullen krijgen”, laat hij in De Standaard optekenen. Daarnaast volgt hij het pleidooi van TreinTramBus om de stiptheidscijfers “in overeenstemming [te] brengen met de ervaringen van de reizigers”.

Sophie Dutordoir, de huidige spoorbaas, maakte van het opschroeven van de stiptheid één van haar speerpunten. Alleen zitten er tussen dat goede voornemen en de praktijk – althans volgens de NMBS – “derden” zoals spoorlopers en kabeldieven. Een dergelijke verklaring gaat echter voorbij aan het gegeven dat de NMBS samen met Infrabel in haast meer dan helft van alle gevallen voor de vertragingen verantwoordelijk is. “Rijtuigen, wissels, seinen of overwegen: you name it en het is geregeld defect”, klinkt het bij Stynen.