Heisa in Gent over de uitnodigingen voor de intrede van Sinterklaas. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) klaagde enkele dagen geleden al over de politieke correctheid ervan, nu blijkt dat de foto zelfs bewust bewerkt is. De stad Gent verwijderde vakkundig het kruis van de mijter van Sinterklaas en maakte de Zwarte Piet blank. Op sociale media weerklinkt kritiek.

Op 18 november vindt in Gent de jaarlijkse intrede van Sinterklaas plaats. De stad Gent verspreidde uitnodigingen voor die intrede, maar daarover ontstond al snel ophef. Op de uitnodiging is immers een blanke Piet te zien en een Sinterklaas zonder kruis op zijn mijter. Bovendien zitten Sinterklaas en blanke Piet er op een tandem, in plaats van op een paard.

Dit alles vond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) toch een brug te ver. “Blijf van onze Sinterklaas af!”, stelde hij op Facebook. “In de meest linkse stad van Vlaanderen Gent: geen kruid op Sint’s mijter, een blanke Piet met 1 zwarte vlek en geen paard maar een tandem. Of hoe je met je stem voor meer groen en aandacht voor milieu ook de hele politiek-correcte Weg met ons-santenboetiek erbij krijgt.”

Photoshop

Nu blijkt dat de stad Gent de foto zelfs zelf bewerkt heeft om er een politiek correct exemplaar van te maken. Op de oorspronkelijke foto, te zien op fotowebsite iStock, is een gewone Zwarte Piet te zien én staat er een kruis op de mijter van Sinterklaas. Dit kruis werd vakkundig verwijderd en de zwarte kleur van Zwarte Piet werd vervangen door wit.

(Lees verder onder de tweet.)

Op sociale medie weerklinkt kritiek op het bewust wijzigen van de oorspronkelijke foto. “Dan is er toch echt iemand die in opdracht van stad Gent dit tekeningetje heeft laten bewerken. En een kruis liet verwijderen en van zwarte Piet een witte heeft gemaakt. On-ge-loof-lijk!”, reageert iemand. “Werkelijk alles moet tegenwoordig door de politiek correcte filter. Schoolvoorbeeld van kwalijk cultuurmarxisme.”

Bevoegd schepen Annelies Storms (sp.a) reageert geïrriteerd op de heisa die ontstaan is over de bewuste foto. “We gaan niet meedoen aan het politieke opbod dat op gang wordt getrokken door staatssecretaris Francken. De intrede van de Sint is een kinderfeest, niet het voorwerp van een politieke spel”, stelde ze aan Het Nieuwsblad.