De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zal ontslag nemen als partijleider van de Beierse CSU. Hij zal wel aanblijven als minister tot 2021.

“Ik zal ontslag nemen als CSU-voorzitter, dat staat vast”, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer tijdens een persconferentie in Saksen. Het precieze tijdstip “zal in de loop van deze week openbaar worden gemaakt”. Seehofer benadrukt dat hij wel aanblijft als minister van Binnenlandse Zaken. “Ik ben en blijf federaal minister van Binnenlandse Zaken”, klinkt het.

Vernieuwing CSU

Seehofer zou op zondag zijn persoonlijke toekomst hebben besproken met de CSU-partijleiding. Hij zegt dat hij hoopt op deze manier de vernieuwing binnen zijn partij in 2019 mogelijk wil maken. De redenen voor zijn ontslag liggen volgens de minister “zowel in Berlijn als in Beieren”. In de Beierse deelstaatverkiezingen van oktober kreeg de CSU flinke klappen, ook lag Seehofer de laatste maanden vaak overhoop met bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Twee weken geleden kondigde Merkel na een reeks tegenvallende verkiezingsresultaten al aan dat ze zich niet opnieuw kandidaat stellen om voorzitter te worden van haar partij. Wel zou ook zij aanblijven als bondskanselier tot het einde van de rit in 2021.