Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA) wordt de nieuwe minister van Defensie. Hij volgt huidig minister Steven Vandeput (N-VA) op die binnenkort burgemeester van Hasselt wordt. Dat meldt de N-VA in een persbericht. Midden november zal Loones aan zijn nieuwe taak beginnen. 

Nadat duidelijk werd dat huidig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) burgemeester van Hasselt zou worden, moest op zoek worden gegaan naar een vervanger. Daarbij leek eerst staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) naar voren geschoven te worden, maar de partij kiest er uiteindelijk toch voor om hun goudhaantje bij migratie te houden.

Weinig show, veel inhoud

In een persbericht stelt N-VA nu dat Europees parlementslid Sander Loones de opvolger van Vandeput zal worden. “Sander is een echte West-Vlaming: een harde werker met weinig show en veel inhoud”, klinkt het. “Bij de regeringsvorming in 2014 was hij achter de schermen één van onze belangrijkste onderhandelaars en als nationaal N-VA-ondervoorzitter volgt hij het regeringswerk op de voet. Hij is daarmee de geknipte man om het werk van Steven Vandeput verder te zetten.”

“Ik verlaat het Europees Parlement met pijn in het hart”, reageert Loones aan Het Nieuwsblad. “Het internationale speelt een steeds belangrijkere rol. Maar dat zal in die nieuwe functie ook zo zijnHet zal mijn taak zijn om het schitterende werk van Steven Vandeput voort te zetten. Hij heeft geïnvesteerd en ons meer aanzien doen krijgen in het buitenland. Ik vind het een eer om dit te kunnen voortzetten.”

Sinds 2014 is Loones Europees parlementslid en tevens ondervoorzitter van N-VA. Daarvoor was hij al aan de slag bij de N-VA-studiedienst.