De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wil de dagelijkse uitgaven voor asielzoekers drastisch verlagen. Hij hoopt op die manier 400 miljoen euro te besparen in 2019. De besparing maakt deel uit van een bredere migratiehervorming.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) wil de dagelijkse uitgaven voor asielzoekers drastisch verlagen. Momenteel kosten asielzoekers in Italië gemiddeld 35 euro per dag, dat geld wordt onder meer gebruikt voor kleding, voedsel, huisvesting, gezondheidszorg en integratieprogramma’s. Salvini wil dat bedrag bijna halveren, tot 19 euro per dag.

400 miljoen euro besparing in 2019

Salvini maakt zich sterk dat hij op die manier 400 miljoen euro kan besparen in 2019. Dat bedrag zou oplopen tot 500 miljoen euro in 2020 en 600 miljoen euro in de jaren daarna. De besparing maakt deel uit van een bredere geplande migratiehervorming van Salvini. Hij wil het moeilijker maken om erkend te worden als vluchteling. Erkende vluchtelingen zouden dan wel toegang krijgen tot de overheidsfinanciering.

Daarmee zou Italië op een van de laagste uitgaven voor asielzoekers in West-Europa uitkomen. België en Finland hebben nog altijd hoogste uitgaven per asielzoeker in de EU, gemiddeld zo’n 50 euro per migrant per dag.

ADVERTENTIE