Gwendolyn Rutten, voorzitster van Open Vld, blijft achter de kandidatuur staan van Carina Van Cauter (Open Vld) voor gouverneur van Oost-Vlaanderen. Van Cauters kandidatuur kwam deze week in opspraak. De door N-VA aangeduide oud-gouverneur Jan Briers is begin deze maand op pensioen gegaan en om een opvolger te vinden werd een open selectie georganiseerd – de politiek blijft echter de uiteindelijke keuze maken. En Open Vld duwt dus Van Cauter naar voren. De Tijd kon de selectieprocedure echter inkijken en vond dat Van Cauter veel slechter scoorde dan de kandidaat die Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) voordroeg, Wim Leermans. Rutten laakt echter het lekken van de data, zo liet ze weten op Radio 1 deze ochtend.

Met de heisa rond de CD&V-benoeming van Steven Vanackere bij de Nationale Bank – waardoor er geen enkele vrouw meer overblijft in dat bestuur – dacht Open Vld een extra troef te hebben om hun vrouwelijke kandidaat Carina Van Cauter erdoor te duwen in de race om het gouverneurschap van Oost-Vlaanderen. Een lek naar De Tijd gooide echter roet in het eten. Hieruit bleek dat Van Cauter helemaal niet de beste kandidaat is voor de job, althans niet volgens de procedure die werd opgesteld. N-VA-minister Homans droeg daarentegen de onafhankelijke Wim Leermans – vandaag directeur bij de stad Aalst – naar voren. En hij scoorde het beste in de selectieprocedure.

Open Vld-kopvrouw Rutten is echter niet te spreken over het feit dat De Tijd het verloop van de procedure lekte. Volgens haar betreft het “een schending van de privacy” en een “politiek manoeuvre”, zo liet de liberale weten op Radio 1. “Als men zegt dat men de procedure wil volgen, dan moet men dat consequent doen. In de privé zou dit soort lekken regelrecht leiden tot ontslag.”

Rutten formeel: Als Van Cauter niet wordt aangeduid, dan “is er geen gouverneur”

Rutten betoogt verder dat de procedure helemaal niet werkt met een rangschikking, zoals De Tijd voorstelde. “Men had ook voor een andere procedure kunnen kiezen, zoals met een examen. Dan krijg je een rangschikking. Maar dat heeft de Vlaamse regering niet gedaan”, aldus nog Rutten.

De Open Vld-leidster dreigt tevens met stappen. “Ik vermoed dat deze hele procedure kaduuk is. Dan is er alle reden om naar de Raad van State te stappen.” Over de mogelijkheid dat Van Cauter niet zou geselecteerd worden is Rutten nog formeel: Dan “is er geen gouverneur”.