Op Radio 1 herhaalde professor arbeidsrecht Marc De Vos (Macquarie University) deze ochtend wat hij reeds eerder uitschreef voor Trends: Dat het controversiële VN-Migratiepact van Marrakesh niet zomaar ‘een vodje papier’ is, verregaande gevolgen kan hebben en in het verlies over de controle van het eigen grondgebied kan resulteren. “Bezint eer ge begint”, klinkt het duidelijk.

Marc De Vos, professor arbeidsrecht en verbonden aan de denktank Itinera, is weinig positief over het VN-migratiepact dat volgende maand in Marrakesh, Marokko dient ondertekend te worden. Hij vreest voor een verlies over de controle van het eigen grondgebied en het adverteren van wereldwijde immigratie als zijnde wenselijk. “We moeten geen rad voor onze ogen draaien en beseffen wat we doen. Daarom zeg ik: bezint eer ge begint”, zo luidt het op Radio 1.

De Vos: “Marrakesh-pact vloekt met het idee van soevereine, autonome landen die de controle hebben over hun grondgebied”

“Het bulkt internationaal van teksten die geen formele juridische waarde hebben, maar die wel een heel belangrijke waarde hebben. En dit is er zo een: als het migratiepact ondertekend wordt, zal het een leven beginnen te leiden”, zo waarschuwt De Vos. En ook inhoudelijk kan de tekst de professor niet bekoren. “Het is een pact dat wereldwijd – ik citeer – de migratie veilig, ordelijk en regulier wil maken. We gaan dus georganiseerd de toegang tot het grondgebied garanderen. Dat is de VN-agenda en dat is lang geen neutrale agenda. Het is een heel belangrijke symbolische keuze die we maken.” Volgens De Vos staat deze keuze dan ook haaks op het stabiele internationale model dat sinds de 19e eeuw bestaat uit “soevereine, autonome landen die de controle hebben over hun grondgebied”.

Concreet zal het verdrag leiden tot versoepeling van (illegale) migratie, denkt De Vos verder. Illegalen zullen zo minder opgesloten worden, migranten zullen sneller toegang krijgen tot lokale en sociale diensten en gezinshereniging zal vergemakkelijkt worden. “Dat zijn al die beginselen die opgesomd staan in dat pact.”

Een gelijkaardige mening ventileerde de Itinera-academicus dinsdag nog in Trends. “De Verenigde Naties hebben de klimaatverandering sinds begin jaren negentig wereldwijd aangepakt met conventies en protocollen. Die zijn allemaal juridisch van nul en generlei waarde. Maar ze werden wel allemaal politieke mantra. En uiteindelijk resulteerden ze in 2015 in het bindende Verdrag van Parijs. We moeten onszelf dus geen blaasjes wijsmaken”, aldus De Vos. “Het VN-Migratiepact is geen vodje papier. Het is een uitvoerig document met een universele agenda voor wat het ‘veilige, ordelijke en reguliere migratie’ noemt.”