In het oosten van Oekraïne trekken de inwoners vandaag naar de stembus. Pro-Russische separatisten organiseren er immers verkiezingen. Zowel in de steden Donetsk als in Loegansk worden een president en een parlement verkozen. Rusland hoopt volgens waarnemers om met deze verkiezing de twee zelfverklaarde “volksrepublieken” bestaansrecht te geven. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De volksrepublieken van Donetsk en Loegansk riepen zichzelf in mei 2014 uit. Dat gebeurde kort nadat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj werd afgezet en er een pro-westerse regering aan de macht kwam in Oekraïne. Kort daarop annexeerde Rusland het schiereiland Krim. In beide volksrepublieken zijn sindsdien tijdelijke leiders aangesteld. In Donetsk kwam president Aleksandr Zachartsjenko in augustus echter om het leven bij een explosie. Rusland verdenkt Oekraïne van een aanslag. Zijn opvolger, Denis Poesjilin, is ook kandidaat bij de verkiezingen van vandaag. In Loegansk wil president Leonid Pasetsjnik zichzelf opvolgen.

Volgens waarnemers wil Rusland via deze verkiezingen Poesjilin en Pasetsjnik als presidenten legitimeren en de onafhankelijkheid van de volksrepublieken bewerkstelligen. Volgens Dimitri Peskov, woordvoerder van het Kremlin, zijn de verkiezingen “extreem belangrijk” voor Moskou. Rusland kan zo haar invloed behouden in het gebied. Daarom kan de verkiezing op heel wat internationale tegenstand rekenen. De VS veroordeelde eerder al de “schijnverkiezing op touw gezet door Moskou”. Ook de Europese Unie uitte al kritiek tegen de verkiezingen die volgens de EU “tegen de geest en de letter van de akkoorden van Minsk” zijn.

De akkoorden van Minsk hadden immers als doel om het gewapende conflict in het gebied te beëindigen. Tot een wapenstilstand kwam het echter niet. Volgens cijfers van de VN vielen er de afgelopen 4 jaar al meer dan 10.000 doden bij gevechten tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische separatisten. Moskou ontkent echter dat de verkiezingen in strijd zijn met de akkoorden van Minsk. Rusland wijst ook op het feit dat Oekraïne volgens hen de akkoorden niet naleeft.