Een primeur in Mechelen. Aanstaande zondag zal er vanuit de bekende Sint-Romboutskathedraal voor het eerst in de geschiedenis een islamitische oproep tot gebed weerklinken. Die oproep tot gebed vindt plaats in het kader van een concert voor vrede, zo stellen de organisatoren aan Het Laatste Nieuws. Op sociale media weerklinkt kritiek.

Volgende zondag wordt in de stad Mechelen een concert georganiseerd om het einde van de Eerste Wereldoorlog te herdenken, 100 jaar geleden. “We maken van dit herdenkingsconcert een universele roep om vrede, gerechtigheid en een menswaardig bestaan voor iedereen”, aldus de organisator van het evenement aan Het Laatste Nieuws.

Primeur

Opvallend: in het kader van dat concert zal een islamitische oproep tot gebed weerklinken vanuit de bekende Mechelse Sint-Romboutskathedraal, een primeur in ons land. Op sociale media weerklinkt bijzonder veel kritiek op die primeur.

“De eerste stap. Goed bezig in Mechelen. Gebeurt er ook zo iets van de Katholieke kant in een moskee? Ik denk het niet… Mechelen capituleert voor het islamisme…”, stelt iemand. “De honderdduizenden doden van de islam draaien nu om in hun graf”, klinkt het. “Wat heeft het oproep tot islamitisch gebed te maken met vrede? En waarom in een kerk?”

(Lees verder onder de tweet.)

Ook Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) moet het ontgelden. “Wat denken jullie nu van de beste burgemeester van de wereld? Heeft hij zijn ziel echt verkocht voor wat stemmen?”, vraagt iemand zich af. “Burgemeester Bart Somers strooit zand in de ogen door dit te omschrijven als onderdeel van een ‘vredesinitiatief’. Walgelijk!”

Katholieke reactie

Het katholiek forum reageert verbolgen op het nieuws. “Als Christenen, kunnen we vredesinitiatieven enkel toejuichen. Maar….moet men hiervoor zo nodig een Islamitisch gebed in een Katholieke kathedraal bidden? Laten we niet vergeten dat het Christendom in de Islamitische wereld nog steeds op allerlei manieren onderdrukt of vervolgd wordt”, klinkt het.

“Een Islamitische oproep tot gebed in een Katholieke kathedraal is niet minder dan een kaakslag in het gezicht van onze God, de Katholieke gemeenschap van ons land en vooral de vele Christenen, die vandaag nog slachtoffer zijn van gruwelijke mensenrechtenschendingen in de Islamitische wereld. Schaam u, organisatoren.”

ADVERTENTIE