Emmanuelle Praet, een chroniqueur van televisiezender RTL, werd door de directie ontslagen. De reden? Praet zou zich schuldig hebben gemaakt aan “buitensporige” uitlatingen. “Anderen hakken in ‘C’est pas tous les jours dimanche’ week na week in op de N-VA, komen Franstalig België vertellen dat die partij het einde betekent van België [maar] dat is dan geen rode lijn”, reageert ze tegenover De Morgen.

In Frankrijk maken de ‘gele hesjes’ of ‘gillets jaunes’ de straten al enkele dagen onrustig. Ook dit weekend verzamelden ze zich weer in Parijs om massaal hun woede over het beleid van de Franse president Emmanuel Macron (LREM) uit te drukken. Regent het Parijs, dan druppelt het kennelijk niet alleen Brussel. Immers, ook in Wallonië ventileerden de voorbije dagen verschillende burgers hun ongenoegen op straat. Praet evenwel wees hen er zondag, in ‘C’est pas tous les jours dimanche’, op dat ze “altijd voor dezelfden hadden gestemd in Wallonië” en dat “Ecolo bij de jongste verkiezingen een sprong gemaakt had, dat al de taksen die u betaalt, milieutaksen zijn, dus denk toch een beetje na bij de volgende verkiezingen”.

De uitspraken van Praet beroerden meteen de politieke wereld. Zo vroeg Zakia Khattabi, co-voorzitter van Ecolo, op Twitter om een “duidelijke ontkenning en afwijzing van deze desinformatie”. Gisteren maakte televisiezender RTL bekend dat de samenwerking met Praet werd beëindigd. Zo stapte ze volgens de directie zondag “uit haar rol”. “Praet kan niet langer voldoen aan het criterium van onafhankelijkheid, en dat is essentieel”, klinkt het.

“Er is geen redelijk debat meer mogelijk als je voortdurend goed moet nadenken of het wel kan, wat je zeggen wil”

Naar eigen zeggen heeft Praet “Ecolo helemaal niet aangevallen”. “In Wallonië stemmen mensen áltijd voor dezelfde partijen, dat is al decennia zo. Waardoor deze mensen, vind ik, heel veel taksen waar ze nu tegen protesteren over zichzelf hebben afgeroepen. Het ging alleen daarover: dat deze mensen in het stemhokje wel degelijk de mogelijkheid hebben om zaken te doen veranderen”, klinkt het tegenover De Morgen.

De voormalige chroniqueur kreeg naar eigen zeggen uit alle hoeken steun. “Van mensen van alle mogelijke partijen, ook Vlaamse zowaar. Zelfs van mensen van sp.a. Maar van één enkele partij helemaal niks: Ecolo-Groen”. Bij RTL kreeg ze maar van één iemand een berichtje. “Zijn naam ga ik niet noemen. Zo ver is het gekomen met de vrijheid van meningsuiting in dit land. En met de moed van diegenen die worden geacht over die vrijheid te waken. Want daar gaat het hier wel om. Of je het nu met de ander eens bent of niet: kunnen we nog met elkaar in debat?”

Opnieuw voor de radio of televisie werken sluit Praet uit. Zo is er volgens haar geen redelijk debat meer mogelijk wanneer je voortdurend over je woorden moet nadenken. Daarnaast hekelt ze tegenover De Morgen de dubbele standaard op dit vlak. “Anderen hakken in C’est pas tous les jours dimanche week na week in op de N-VA, komen Franstalig België vertellen dat die partij het einde betekent van België. Maar dat is dan geen rode lijn. Laatst zat ik in debat met die man van de partij Islam. Ik keek hem in de ogen. De man weigerde me zelfs maar aan te kijken, omdat ik een vrouw ben. En ook dat was geen rode lijn. We weten nu wat de rode lijn is. Ecolo”, klinkt het.