Uit een poll van VRT NWS blijkt dat ruim 80% van de deelnemers vindt dat ons land het migratiepact van Marrakesh niet moet ondertekenen. Toch zal ons land dat binnenkort wellicht wel doen. N-VA is de enige partij binnen de regering die de huidige tekst “zeer problematisch” vindt en staat dus met de rug tegen de muur. Of trekken ze de stekker uit de regering?

De laatste dagen is er veel te doen geweest over het VN-migratiepact van Marrakesh. Officieel gaat het om een document van afspraken over de omgang met migranten en vluchtelingen. Volgens critici is het echter een bijzonder eenzijdig document dat de soevereiniteit van landen afpakt. De grens tussen legale en illegale migratie zou vervagen, illegalen zouden meer rechten krijgen en de overheid moet de uitsluitend positieve gevolgen van migratie benadrukken.

In politiek België zorgt het pact voor heel wat hoogspanning. Regeringspartij N-VA wordt onder druk gezet door de eigen kiezers en het Vlaams Belang waardoor het een bijzonder gevoelig politiek thema is geworden. N-VA is echter de enige partij binnen de regering die de huidige tekst niet wil ondertekenen.

Premier Charles Michel (MR) zal het pact desnoods zelf gaan ondertekenen in Marrakesh, zo klonk het eerder vandaag nadat De Standaard interne informatie vrijgaf.

(Lees verder onder de Facebook-poll.)

❓Moet de Belgische regering het VN-migratiepact goedkeuren❓Beluister de podcast en/of lees hier wat er in het…

Publiée par VRT NWS Politiek sur Dimanche 18 novembre 2018

Meerderheid tegen

Maar wat vindt de Belgische bevolking eigenlijk van het migratiepact van Marrakesh? Nergens in Europa werd een referendum georganiseerd om te peilen naar de mening van de bevolking, ook niet in ons land. VRT NWS lanceerde eergisteren echter een poll op Facebook waardoor we een beeld krijgen over de opinie van (een deel van de) bevolking. Daaruit blijkt dat maar liefst 86 procent van de mensen die stemden vindt dat ons land het pact niet mag ondertekenen.

De laatste dagen bleek tevens op sociale media dat een groot deel van de N-VA-kiezers vinden dat ons land het pact niet mag ondertekenen. N-VA staat nu dus met de rug tegen de muur. Een oplossing binnen de huidige regering lijkt bijzonder onwaarschijnlijk, waardoor een regeringscrisis dichterbij lijkt te komen. Vlaams Belang dringt erop aan dat N-VA effectief de stekker uit de regering trekt.