De eerste legale cannabiswinkel van Vlaanderen opende gisteren haar deuren in Gent. Maar de openingsdag viel al snel in het water toen de politie alles in beslag nam omdat wiet nog steeds illegaal is in ons land. Volgens de eigenaars van de winkel zijn hun producten echter legaal door het lage percentage THC (tetrahydrocannabinol). Dat meldt VTM Nieuws.

Volgens de eigenaars van de winkel, Beweed, is hun zaak gespecialiseerd in CBD-wiet met minder dan 0,2 procent THC. Daardoor zou de drugs volgens hen toch legaal zijn in België. Toen ze hun winkel gisteren openden verkochten ze zo’n zes verschillende soorten cannabis. Beweed wil ook de negatieve connotatie rond de drugs wegwerken en vindt die dan ook niet meer van deze tijd. Volgens de eigenaars worden ze ook zeer streng gecontroleerd waardoor ze alleen kwaliteit aanbieden. Maar aan het verhaal van Beweed komt nu (tijdelijk) een einde doordat de politie op de openingsdag alles in beslag nam.

De legale wietbusiness kent een opmars in België. In verschillende landen is de drugs immers al legaal gemaakt, maar in ons land niet. Cannabis wordt op twee manieren gebruikt: recreatief en medicinaal. Zo zou het volgens sommigen helpen tegen slaapproblemen en chronische pijnen. Rendocan, een ander opkomend Limburgs cannabisbedrijf, is al geruime tijd bezig om alles klaar te stomen om in Limburg een onderzoekscentrum en kwekerij te starten. Men wil 5.000 kilogram medicinale cannabis per jaar telen op 1 hectare, waarop ook gebouwen voor verwerking, onderzoek en kantoren zullen gezet worden. De bouwaanvragen zijn reeds aangevraagd, maar het bedrijf moet nog wachten op een groen licht van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en kapitaalinvoer van investeerders.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/