Paus Franciscus heeft de aartsbisschop van Malta Charles Scicluna (59) tot een topfunctie benoemd. Als adjunct-secretaris van de Congregatie voor de Doctrine van het Geloof moet Scicluna nu de strijd tegen misbruik binnen de Kerk leiden en katholieke minderjarigen beschermen. Hij zal echter wel aartsbisschop van Malta blijven. Dat liet het Vaticaan dinsdag weten.

Scicluna is een vertrouweling van de paus en is jurist in canoniek recht van opleiding. Als dusdanig kent hij de Congregatie goed. Hij zal nu de behandeling van klachten over geestelijken inzake seksueel misbruik moeten coördineren. Deze klachten kunnen leiden tot het uit de ambt zetting van de schuldigen.

Scicluna wacht grote opdracht na groeiende kritiek tegen Kerk en Paus

Van 2002 tot 2012 was Scicluna hoofdaanklager binnen de Kerk. De vorige paus, Benedictus XVI, vertrouwde hem in 2005 het misbruikonderzoek toe jegens de stichter van de Legionairs van Christus, pater Marcial Maciel Degollado (die stierf in 2008). Scicluna speelde ook een prominente rol in de behandeling van de zaak tegen de Schotse kardinaal Keith O’Brien en het onderzoek naar de doofpotaffaire met betrekking tot seksueel misbruik door een aantal Chileense bisschoppen.

De benoeming komt er nadat de Kerk en de Paus hevig onder vuur zijn komen liggen. Volgens critici is immers de reactie vanwege het Vaticaan op berichtgeving omtrent seksueel misbruik van kinderen binnen de Kerk te lauw. Vooral het schandaal in het Amerikaanse Pennsylvania, waar zo’n 1.000 minderjarigen zouden misbruikt zijn tijdens de afgelopen 70 jaar door 301 priesters, blijkt een grote doorn in het oog.