Het partijbestuur van het Vlaams Belang zal binnenkort de reizen onderzoeken van Kamerlid Jan Penris (Vlaams Belang). Dat rapporteert BELGA. De sinds jaar en dag strijdmakker van collega-Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) nam deel aan een waarnemersmissie bij de verkiezingen in de twee afgesplitste volksrepublieken in het oosten van Oekraïne. De twee staten worden niet erkend door de EU en zijn in oorlog met het officiële Oekraïne. Het onderzoek komt er na een bericht op de linkse nieuwswebsite Apache.

De Volksrepublieken Donetsk en Loegansk zijn twee niet-erkende republieken die zijn ontstaan uit de burgeroorlog in Oekranië en zijn fel pro-Russisch. Hun militaire inspanningen tegen Kiev worden dan ook ondersteund door het Kremlin. Afgelopen zondag werden er verkiezingen gehouden in de controversiële staten, die de EU illegaal noemde. Apache bracht aan het licht dat Penris (samen met enkele oud-parlementsleden van het Vlaams Belang) naar Oekraïne ging om er als internationale waarnemer te fungeren.

Bestuur beslist op 26 november over Penris’ overtreding reglement Vlaams Belang

Dat is echter een gevoelige zaak voor de partij van Penris gezien men na een aantal precedenten – zoals het eerste bezoek van Dewinter aan het Syrië van Bashar Al-Assad – heeft besloten dat parlementsleden het partijbestuur op de hoogte moeten brengen als ze een buitenlandse reis maken in het kader van hun mandaat. Penris heeft dit inzake zijn bezoek afgelopen zondag echter niet gedaan.

Het partijbestuur zal zich dus op 26 november buigen over de zaak, zo laat partijwoordvoerder Klaas Slootmans formeel weten aan BELGA.