De vakbonden en werkgevers zijn er woensdag niet in geslaagd om tot een akkoord te komen rond de lijst van zware beroepen in de private sector. Dat lieten de bonden zelf weten. Oppositiepartij sp.a wijst intussen met de vinger naar de regering. Dat laten BELGA en Het Laatste Nieuws onder meer weten.

Het was voor velen al langer duidelijk, maar de vakbonden en de werkgeversorganisaties raken het niet eens over welke beroepen in de private sector nu precies mogen bestempeld worden als ‘zwaar’. Mensen die zo’n beroep uitoefenen mogen 2 tot 6 jaar vroeger met pensioen. De sociale partners trekken nu de stekker uit de gesprekken.

Sp.a na mislukking overleg: “De regering heeft de mislukking van het sociale overleg over de zware beroepen zelf besteld”

ABVV, ACV en ACLVB lieten via een gemeenschappelijke persmededeling weten dat men het betreurt “dat bepaalde werkgeversorganisaties niet bereid zijn een compromis te zoeken”. De werkgevers stellen echter dat de bonden veel te veel beroepen als zwaar wilden laten labelen, waarvoor het voorziene budget niet voor kan instaan. De bonden willen een grote meerderheid van de arbeiders vroeger op pensioen laten gaan, iets waar VBO, Unizo, UCM en de Boerenbond voor passen.

De werkgevers verwijzen naar de “veel te uitgebreide lijst” die werd onderhandeld in de publieke sectors, waardoor nu kleuterjuffen en treinbegeleiders ook vroeger op pensioen zullen kunnen gaan. De vakbonden gebruiken deze nu als brede referentiebasis om andere beroepen in de privé te verantwoorden als zwaar zijnde. Pensioenminister Daniel Bacquelaine (MR) betreurt dat het overleg mislukt is. De MR-minister zal nu wachten op het gemotiveerd advies van de Nationale Arbeidsraad (NAR). Dat is het orgaan waar de sociale partners in zetelen. De minister zal hierna samen met de regering kijken wat moet volgen.

De sp.a wacht echter niet met hun kritiek jegens de regering van premier Charles Michel (MR). “De regering heeft de mislukking van het sociale overleg over de zware beroepen zelf besteld”, zo citeert Het Laatste Nieuws Kamerlid Karin Temmerman (sp.a). “Door zo’n beperkt budget voor de hervorming te voorzien, is het onmogelijk om tot correcte criteria voor zware beroepen te komen.” Het voorziene budget voor de pensioenhervorming betreft dit jaar 40 miljoen euro, voor 2020 gaat het om 70 miljoen.

(Lees verder onder de tweet.)

Zware beroepen niet voor iedereen

Vier criteria bepalen normaliter of een beroep ‘licht’ of ‘zwaar’ is. Wie aan alle vier kenmerken voldoet, moet in theorie vroeger op pensioen kunnen gaan dan anderen. Dit dan ten vroegste op 60-jarige leeftijd. De criteria die zware beroepen aan moeten voldoen, zijn de volgende:

  • Gaat het om fysiek zwaar werk?
  • Betreft de job een lastig tijdsschema zoals ploegenarbeid?
  • Is er een verhoogd veiligheidsrisico?
  • Er is mentale/emotionele belasting; stress?