Hongarije heeft de vorige premier van Macedonië, Nikola Gruevski, geholpen te ontsnappen uit zijn thuisland. Daar werd hij veroordeeld tot een celstraf wegens corruptie. De politie van buurland Albanië liet weten dat hij in een Hongaars diplomatiek konvooi de grens had overgestoken. Dat meldt De Morgen

Ook in Montenegro, waar hij vervolgens doorreisde, was er sprake van begeleiding door auto’s met een diplomatieke nummerplaat. Daarna doorkruiste Gruevski nog Servië op zijn weg naar Hongarije, waar hij uiteindelijk asiel aanvroeg. De Hongaarse premier Viktor Orbán, die ideologisch veel overeenkomsten heeft met Gruevski, spreekt tegen dat hij zijn voormalige ambtsgenoot geholpen heeft.

Gruevski  (48) moest zich begin deze week in zijn thuisland melden bij de gevangenis. De oud-premier was veroordeeld tot twee jaar cel voor het aankopen van een dure auto voor privégebruik met staatsgelden (een Mercedes ter waarde van 600.000 euro). Eerder raakte hij tijdens een gerechtelijk onderzoek naar kwalijke praktijken al zijn paspoort kwijt. Dat zou in feite de reden zijn dat de Hongaren hem te hulp schoten met diplomatiek vervoer.
Macedonië heeft ondertussen de uitlevering van Gruevski aangevraagd.

Vervolging door een links bewind met steun van Soros?

Volgens de Fidesz-partij van premier Orbán was Gruevski in Macedonië onderhevig aan “vervolging en bedreigingen door een links bewind dat de steun geniet van George Soros. Orbán heeft het absoluut niet voor de Joodse miljardair Soros en zijn Open Society Foundations. Hongarije voert al een hele tijd de strijd op tegen het globalisme met Soros op kop. Men verwijt hem de Europese democratie te ontwrichten door het steunen van massamigratie en links oproer. Na de Hongaarse “Stop-Soros”-campagne, heeft Open Society Foundations in het voorjaar haar activiteiten in Boedapest gestaakt en is de stichting naar Berlijn verhuisd.

Gruevski was tien jaar lang de premier van Macedonië, tussen 2006 en 2016, als leider van de conservatieve partij. Na een afluisterschandaal moest hij echter plaats maken voor de sociaaldemocraten van de huidige premier Zoran Zaev. Gruevski wordt nog aangeklaagd in een aantal andere rechtszaken, die hij zelf bestempelt als een “politiek opzetje”.