In Nederland is ophef ontstaan over het toenemend aantal incidenten in asielzoekerscentra. Vorige week werd er opnieuw een vrouw verkracht, het zoveelste incident de laatste maanden. De daders zijn voornamelijk herrieschoppers uit veilige landen als Marokko en Algerije. Er gaan alsmaar meer stemmen op om de centra te sluiten voor migranten uit veilige landen.

Het aantal migranten stijgt, ook in Nederland. Daarom werden twee maanden geleden verschillende asielzoekerscentra opnieuw opengesteld voor migranten die afkomstig zijn uit veilige landen. Sinds die maatregel is de criminaliteit in en rond de centra echter bijzonder fors toegenomen. In een Rotterdams asielzoekerscentrum bijvoorbeeld vonden de afgelopen twee maanden 69 incidenten plaats, de vier maanden voordien amper 20.

Vorige week vond een verkrachting plaats in het Rotterdamse asielzoekerscentrum, de spreekwoordelijke druppel.

Verkrachtingen, vechtpartijen, diefstallen

Rotterdams burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) heeft nu beslist dat migranten uit veilige landen niet langer welkom zijn in het centrum, gezien het feit zij de oorzaak zijn van de toenemende criminaliteit. “De optelsom van de recente incidenten in het azc waarbij mensen betrokken waren uit de zogenoemde veilige landen, baart mij zorgen en vraagt om ingrijpen”, aldus Aboutaleb.

De Irakees Milko getuigt over de veranderende situatie in het asielcentrum in Rotterdam, waar hij verblijft. “Ineens kwamen er jongemannen uit Marokko en Algerije, wel vijftig tegelijk en allemaal vrijgezel”, aldus Milko aan De Telegraaf. “Terwijl hier heel veel gezinnen wonen. Meteen ontstond er chaos: elke avond vechtpartijen, vrouwen en meisjes die werden lastiggevallen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Verschillende burgemeesters van steden waar asielcentra zijn, trekken aan de alarmbel. Het opsluiten van migranten in gesloten centra in plaats van open centra is een oplossing, al vinden sommigen dat men zelfs een stap verder mag gaan. Migranten afkomstig uit veilige landen horen hier niet thuis en moeten dus sneller teruggestuurd worden, klinkt het in de politiek.