CD&V-Kamerlid Eric Van Rompuy stopt ermee na de verkiezingen van 2019. En dat betekent na 36 jaar de mogelijkheid tot een royale uittredingsvergoeding. Via Radio 1 liet de CD&V-coryfee – geïrriteerd – weten dat ook hij die som geld zal opnemen. Eerder raakte via de openbare omroep bekend dat Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) tot 136.000 euro zal kunnen verdienen met zijn politiek afscheid volgend jaar. Later werd duidelijk dat het om 391.000 euro gaat. Dit gezien de oude, minder strenge, regeling nog geldt voor Vandeurzen. Van Rompuy zal 477.000 euro gaan ontvangen.

Eerder dit jaar werd opnieuw in de belangstelling gebracht dat parlementsleden die het halfrond moeten verlaten voor 4 tot 24 maanden nog loon kunnen trekken. Dit aan nagenoeg 10.000 euro per maand. Dat betreft 7.462 euro brutoloon en een onkostenvergoeding van 2.089 euro. De lengte van de vergoeding is afhankelijk van hoelang men reeds zetelt. Dat komt neer op een maximumbedrag van circa 230.000 euro bruto. De kritiek op de regeling is evenwel niet nieuw en zorgde er in 2013 al voor dat het maximumplafond voor de vergoedingen op 24 maanden kwam liggen in plaats van 48 maanden. Op die manier kon gewezen Vlaams parlementslid Francis Vermeiren (Open Vld) in 2012 maar liefst 522.500 euro incasseren.

De kritiek op het systeem laaide echter gisteren opnieuw op nadat in De Zevende Dag duidelijk werd dat Vandeurzen – op zijn 60-jarige leeftijd – ook zo’n vergoeding zal trekken van niet 136.000 euro – zoals aanvankelijk werd bericht – maar 391.000 euro. Deze “zal mij ook toelaten om [de] overstap naar een nieuwe professionele loopbaan op een fatsoenlijke manier te organiseren”, aldus Vandeurzen. Partijgenoot Eric Van Rompuy staat Vandeurzen in ieder geval bij en riposteert de kritiek jegens de Vandeurzen. “Ik wil een beetje respect voor de politici en politici met grote verdiensten die zich jarenlang hebben ingezet”, zo zei Van Rompuy op Radio 1 deze ochtend. 

Ook Van Rompuy zal royale vergoeding krijgen

De uitspraak hoeft dan ook niet verwonderen, want de christendemocratische veteraan zal de vergoeding ook zelf opnemen na mei 2019. “Ik hoop als ik hier over een paar maanden zit, dat het dan gaat over wat ik in die 36 jaar gedaan heb”, aldus nog Eric Van Rompuy. “Ik heb in alle mogelijke parlementen gezeten, ben minister geweest en heb me 36 jaar ingezet. Ik hoop dat men dan niet begint over uittredingsvergoedingen.” Van Rompuy staat op het punt om in maandelijkse schijven maar liefst 477.000 euro te ontvangen. Daar moet wel nog 8,5 procent pensioenbijdrage af, wat neerkomt op nog 436.455 euro.

Foto: Website Van Rompuy. Verkiezingsaffiche uit Van Rompuys EP-periode.

Het dient gezegd te worden dat parlementsleden die hun zetel verliezen geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering en dat de vertrekregeling ter vervanging dient van het werkloosheidsvangnet. De vergoeding staat echter wel los van het parlementair pensioen: dat is een wettelijk gegarandeerd aanvullend pensioen. Ook hierin is evenwel geknipt tijdens de laatste jaren. Vóór 2014 hadden parlementariërs al recht op een volledig pensioen na 20 jaar zetelen, met een minimumleeftijd van 52 jaar. Nu ligt de leeftijd op 62 met 36 zeteljaren. Tegen 2030 zou de pensioenleeftijd zelfs opgetrokken worden naar 67, en met 45 gepresteerde jaren om een vol pensioen te trekken.

Het parlementair pensioen staat wel los van het wettelijk pensioen dat men verkrijgt op basis van prestaties in de privésector. Voor Van Rompuy zal dat wettelijk pensioen de kleine periode betreffen van 1976 tot 1981, toen de christendemocraat werkte als econoom bij de Kredietbank. Hij kan er wel niet nóg een aanvullend pensioen bijtellen van zijn tijd in het Europees Parlement. Het aanvullend-pensioenstelsel voor Europarlementsleden is immers pas in 1989 ingevoerd en Van Rompuy zetelde er van 1981 tot 1984. Sinds 2009 is de regeling voor Europarlementsleden terug afgeschaft.