Ook Italië gaat niet naar de VN-bijeenkomst volgende maand in Marrakesh, Marokko. Dat brengt onder meer persagentschap AFP. De bedoeling is dat daar het VN-migratiepact wordt ondertekend, maar meer en meer VN-lidstaten trekken zich terug na reservaties rond een aantal bepalingen die een laks migratiebeleid in de hand zouden werken. Illegale migranten zouden zo immers meer bescherming moeten krijgen terwijl migratie via gezinshereniging aangemoedigd wordt. 

Het Italiaanse parlement, niet de Italiaanse regering, zal beslissen of het VN-Migratiepact wordt ondertekend door Italië. De Italiaanse premier Giuseppe Conte liet dit woensdag optekenen. Dat betekent dat Italië niet zal afzakken volgende maand naar Marrakesh om er het pact te ondertekenen, hetgeen gepland stond. Ook Italiaans Binnenlandminister Matteo Salvini van de rechtse Lega liet via Twitter weten dat de Italiaanse regering het pact niet zal ondertekenen.

Regering Italië: “VN-Migratiepact plaatst economische migranten op hetzelfde niveau als politieke vluchtelingen”

“Het Migratiepact is een document dat zaken en vraagstukken behandelt die onze burgers sterk aangaan”, zo luidde een persmededeling van de Italiaanse regering. “Omwille van deze reden vinden we het aan te raden om het parlement opdracht te geven om te debatteren over het onderwerp en de finale beslissing te maken eens het debat is afgerond.”

De mededeling komt er wanneer wordt verwacht dat het Italiaans parlement een wetsontwerp van Salvini zal goedkeuren dat het migratiebeleid in het Zuid-Europese land verder verstrengt. Het zou humanitair verblijf, hetgeen thans tot 2 jaar kan oplopen, verkorten en gevaarlijke migranten zouden via een noodprocedure kunnen gedeporteerd worden. Salvini liet eerder al optekenen “absoluut tegen het Clobal Compact te zijn” omdat de tekst “economische migranten op hetzelfde niveau plaatst als politieke vluchtelingen”.

Wat is het Marrakesh-akkoord dat N-VA en Vlaams Belang niet willen slikken?

Het VN-migratiepact is een juridisch niet-bindend document. Het legt beginselen voor de omgang met vluchtelingen en migranten vast. De nadruk ligt op het faciliteren van “veilige, ordelijke legale migratie ten voordele van iedereen”. Het wil de wereldwijde migratiestromen beter laten verlopen en de “rechten van de betrokken versterken”. Normaal gezien zou het op 10 en 11 december formeel worden aangenomen op een conferentie in Marrakesh. Het pact verzamelt echter meer en meer tegenstanders.

(Lees verder onder de Tweet/video.)

In ons land zijn het rechtse Vlaams Belang en de regeringspartij N-VA gekant tegen het pact. Eerder deze maand liet N-VA-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken nog optekenen dat het goed mogelijk dat men op basis van ‘soft law’ zoals het VN-pact toch juridisch bindende uitspraken doet. “Het wordt dan toch bindend door bepaalde rechtspraak die je dan krijgt.” Tevens zei hij: “Het is misschien geen direct engagement, maar wel een politiek en moreel engagement. Vroeg of laat kom je dat toch tegen.”. Een petitie tegen het pact uitgaande van het Vlaams Belang kon al meer dan 55.000 handtekeningen verzamelen.

Vorige week trok Zwitserland zich nog uit het pact. Ook Oostenrijk, Australië, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Hongarije, Israël, Polen, Zwitserland en de Verenigde Staten zullen het pact niet tekenen.