Infrabel, de spoorinfrastructuurbeheerder in België verantwoordelijk voor het beheer, onderhoud, modernisering en beheer van onze spoorwegen, is jarenlang opgelicht. Jarenlang organiseerden vijf hofleveranciers van Infrabel namelijk een prijskartel waardoor veel te hoge prijzen werden aangerekend, wat zich finaal ook vertaalt/vertaalde in de ticketprijzen bij de NMBS. Het staatsbedrijf begint daarom een rechtszaak tegen de schuldige firma’s. Dat rapporteert De Standaard.

Vijf leveranciers van Infrabel hebben een rechtszaak aan hun been nadat spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel een prijskartel tegen zichzelf ontdekte. Een prijskartel betreft een afspraak tussen een aantal bedrijven om de prijzen kunstmatig hoog te houden. Zo moest Infrabel jarenlang prijzen betalen boven de marktprijs. Het vraagt nu een schadevergoeding tussen 4 en 6 miljoen euro.

Rechtszaak die Infrabel aanspant om schadevergoeding staat los van eerdere boete

De bedrijven in kwestie zijn niet van de kleinste. Het gaat om de Belgische filialen van ABB, Siemens, AEG, Schneider Electric Energy en Sécheron, zo weet De Standaard. De economische fraude werd reeds in mei 2017 bekend gemaakt door de Belgische mededingingsautoriteit die moet toezien op correcte concurrentie in ons land.

De miljoenen euro financiële schade zijn geleden naar aanleiding van de vernieuwing van zogenaamde tractie-onderstations. Deze systemen moeten hoogspanning omzetten in bruikbare spanning voor treinen. De installaties werden aangeschaft op basis van opgevraagde raamovereenkomsten. Telkens wanneer een van de vijf leveranciers werd aangeschreven door Infrabel ging het bedrijf in kwestie een prijsafspraak aan met de andere vier spelers in plaats van de beste prijs te geven. Dit “om ervoor te zorgen dat uiteindelijk elk bedrijf zijn deel van de koek kreeg”, zo beschuldigt Infrabel.

Infrabel wil geen genade tonen: “Niet geïnteresseerd in minnelijke schikking”

Het was finaal ABB dat in 2017 de informatie lekte en zo in aanmerking kwam voor een clementieregeling. De andere bedrijven kregen van de Belgische mededingingsautoriteit een boete van nagenoeg 1,8 miljoen Belgische euro, waarvan bijna 1 miljoen voor de rekening van Siemens. Deze boete staat echter los van de rechtszaak die Infrabel inspant.

Het overheidsbedrijf is niet geïnteresseerd in het sluiten van een minnelijke schikking. “Je moet het zien als een vertrouwensbreuk en een slag in het gezicht van ons bedrijf”, vertrouwt Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit nog toe aan De Standaard. Dat het zo lang heeft geduurd om naar de rechtbank te stappen zou te maken hebben met de moeilijkheid van de geleden schade te berekenen.