Ook in Duitsland rijzen er twijfels over het controversiële VN-migratiepact. Jens Spahn (CDU), de Duitse minister van Volksgezondheid en kandidaat-opvolger van Angela Merkel als voorzitter van de CDU, heeft reserves geuit over de overeenkomst. 

Jens Spahn (CDU) wil dat op het CDU-congres in december gestemd wordt over hoe om te gaan met het VN-migratiepact. De kandidaat-voorzitter sluit een uitstel van de ondertekening van het pact niet uit. “Alle vragen van burgers moeten op tafel worden gelegd en beantwoord, anders zal het ons politiek inhalen. Indien nodig zullen we later tekenen”, zegt Spahn tegen Bild.

Kritiek op eigen partij

Spahn betreurt dat zijn partij zich niet eerder in het debat heeft gemengd.”Omdat we niet actief aan de discussie deelnamen, ontstond de indruk dat we iets te verbergen hadden en dat het pact jammer was. Intransparantie bevordert het wantrouwen. Dit was al duidelijk geworden in het debat over de transatlantische handelsovereenkomst TTIP”, klinkt het.

In hetzelfde interview wijt Spahn het succes van de rechtsnationalistische AfD aan zijn eigen partij. “Dat de AfD nu in 16 nationale parlementen en de Bondsdag zit ligt ook aan ons”, aldus Spahn. Volgens hem kan de CDU als enige partij “een opt-out programma aanbieden voor AfD-kiezers”.