Na een maanden aanslepende openlijke ruzie tussen de Amerikaanse Justitieminister Jeff Sessions (Rep.) en de president Donald Trump (Rep.), heeft Trump eindelijk het ontslag van Sessions gevraagd. De minister heeft hiermee ingestemd. De twee lagen overhoop met elkaar omdat Sessions zich terugtrok in het Rusland-onderzoek naar het 2016-campagneteam van Trump. Dat onderzoek – dat thans geleid wordt door speciale onderzoeker Robert Mueller, maar nog geen resultaten opleverde – is nu in gevaar volgens de Democraten die het Huis van Afgevaardigden wonnen dinsdag. De kabinetschef van de Justitieminister – Matthew Whitaker – neemt voorlopig de ministerpost over.

De rol van Jef Sessions in de regering van Trump is eindelijk uitgespeeld. Trump had al langer over zijn ontslag nagedacht, maar heeft gewacht tot de Republikeinen hun positie in de Senaat versterkten afgelopen dinsdag. Dat parlementair orgaan moet de regeringsaanduidingen van de president ratificeren of afkeuren. Senator Lindsey Graham (Rep.) – ooit felle rivaal van Trump – impliceerde eerder ten aanzien van Trump dat het moment voor Sessions’ ontslag goed zat na de ‘midterms’.

“Ik kwam elke dag werken op het Justitie-departement vastberaden om mijn plicht te doen en mijn land te dienen”, zo schreef de (ex-)Justitieminister in zijn ontslagbrief die The Hill kon inkijken. “Ik heb mijn uiterste best gedaan, werkend aan de ondersteuning van de essentiële juridische processen die de fundamenten zijn van justitie.” Trump liet via Twitter weten zijn oude Justitieminister ‘het beste’ te wensen en bedankte hem voor zijn diensten. Het is voorlopig nog onduidelijk wie nu permanent Justitieminister zal worden.

Sessions werd meer en meer mikpunt van kritiek voor Trump

Afgelopen maanden werd de Amerikaanse Justitieminister meer en meer een doelwit van Trumps tirades op Twitter. Oorzaak van dit conflict was Sessions’ terugtrekking in het Rusland-onderzoek rond de Trump-campagne die moet bewijzen of ontkrachten dat het team rond Trump banden had met Rusland die de verkiezingen hebben beïnvloed.

Dit omdat Sessions tijdens de campagne met de Russische ambassadeur had gepraat. De terugtrekking leidde tot de intrede van speciaal onderzoeker Robert Mueller, hetgeen Trump zijn Justitieminister steeds kwalijk heeft genomen. Maar in tegenstelling tot wat Amerika-expert Björn Soenens (VRT) schrijft, is Trumps kritiek aan het adres van Sessions ook niet beperkt gebleven tot deze “heksenjacht”, maar breidde de afkeuring in september uit tot Sessions’ beleid inzake grensveiligheid en andere materies.

De Democraten vrezen nu dat Mueller zal kort gehouden worden. Trump heeft herhaaldelijk uitgehaald naar het onderzoek dat collusie nagaat tussen Rusland en het 2016-campagneteam van Trump en herhaalde deze kritiek woensdag, stellende dat het onderzoek “zeer slecht” is voor het land.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/