Het Oekraïense parlement heeft een 30 dagen durende noodtoestand goedgekeurd. De huidige crisis barstte los toen Russische patrouilleboten drie Oekraïense schepen in beslag nam in de Straat van Kertsj. Volgens de Oekraïense president Petro Porosjenko bestaat er een “uiterst ernstige” dreiging van een Russische landinvasie.

Het Oekraïense parlement, de Rada, heeft in Kiev gestemd om 30 dagen de noodtoestand in bepaalde delen van het land in te voeren. Volgens president Petro Porosjenko is de noodtoestand noodzakelijk na de confrontatie tussen Russische en Oekraïense schepen in de Straat van Kertsj.  Volgens Porosjenko bestaat er een “uiterst ernstige dreiging” van een “onmiddelijke” Russische invasie van Oekraïne.

Straat van Kertsj

De huidige crisis barstte los toen patrouilleboten van de Russische veiligheidsdienst FSB het vuur openden op twee kleine Oekraïense artillerieschepen en een Oekraïense sleepboot. De Oekraïense schepen werden in beslag genomen en drie bemanningsleden geraakten gewond. De Oekraïners probeerden om vanuit de Zwarte Zee de Zee van Azov binnen te varen via de Straat van Kertsj, die de Krim scheidt van het Russische vasteland.

De spanningen rond het gebied lopen al langer op. Sinds de annexatie van de Krim eigent Rusland zich ook de controle over de zee-engte toe. Op die manier kan Rusland in theorie de zeevaart naar alle Oekraïense havens aan de oostzijde van de Krim controleren. Er werd ook een brug gebouwd die de Krim met het Russische vasteland verbindt.

Zowel Rusland als Oekraïne spreken van een bewuste provocatie en beschuldigen elkaar ervan de situatie uitgelokt te hebben. De relaties tussen de twee landen zijn al bijzonder slecht sinds Rusland in 2014 de Krim annexeerde en Russischgezinde delen van Oost-Oekraïne in opstand kwamen tegen Kiev. Oekraïne beschuldigt Moskou ervan de rebellen te steunen.

Binnenlandse politiek

Voor zowel Moskou als Kiev zijn er mogelijk binnenlandse politieke overwegingen in het spel. Zo krijgt Porosjenko van critici het verwijt dat hij de situatie uitlokte en de noodtoestand gebruikt om verkiezingen volgend jaar uit te stellen. Porosjenko staat er immers slecht voor in de opiniepeilingen. Porosjenko noemde de aantijgingen zelf “vuile speculatie”. De Oekraïense Rada hield na het stemmen van de noodtoestand een tweede stemming om te bevestigen dat de verkiezingen zoals gepland door zullen gaan op 31 maart.

In Moskou wordt president Vladimir Poetin dan weer geconfronteerd met een verlies aan populariteit, onder meer door een gehate pensioenhervorming. In het verleden heeft een fors militair optreden zijn populariteit herhaaldelijk versterkt.

Het Westen – waaronder de Verenigde Staten, de Europese Unie, Polen, de NAVO, Denemarken, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Canada – veroordeelden de gebeurtenissen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) benadrukte de noodzaak van een dialoog. Poetin zou in een telefoongesprek ook aan Merkel gevraagd hebben om de gemoederen in Kiev te sussen.

ADVERTENTIE