Noord-Korea dreigt ermee om haar atoomprogramma opnieuw op te starten als de Verenigde Statenzich arrogant blijven gedragen”. Het regime in Pyongyang wijst daarmee op de aanhoudende economische sancties die het land te verduren krijgt en wil die graag zien verdwijnen. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Een woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageert: “De VS kunnen maar beter stoppen met hun zelfvernietigende actie van druk uitoefenen op Noord-Korea.” De Amerikanen willen de economische druk die ontstaat door de sancties immers gebruiken om een volledige nucleaire stop van Noord-Korea te bekomen. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in is dan weer van mening dat economische ontwikkeling een drijfveer zou kunnen zijn voor Pyongyang om het atoomprogramma te stoppen. Washington wil het omgekeerde, eerst een volledige ontmanteling van alle nucleaire programma’s en sites en pas daarna een opheffing van de sancties.

“Als de VS zich arrogant blijven gedragen zonder hun standpunt te veranderen, zal Noord-Korea mogelijk zijn nucleaire krachten weer opbouwen”, luidt een persbericht van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse zaken. Pyongyang vindt immers dat het al veel toegevingen gedaan heeft met de ontmanteling van een raketlanceerbasis en een nucleaire testsite. Het land van leider Kim Jong-un eist dat de sancties worden stopgezet. In de mededeling staat echter niet dat Noord-Korea de onderhandelingen met de VS volledig opschort. Maar door nu druk te zetten hopen de Noord-Koreanen om meer toegevingen te krijgen tijdens de gesprekken tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Noord-Koreaanse collega Kim Yong-Chol volgende week in de VS.