Nadat gisteren al meerdere Britse regeringsleden opstapten uit onvrede met het ontwerpakkoord over de ‘Brexit’, lijkt de regeringscrisis nog altijd niet bezworen. De Noord-Ierse conservatieve Democratic Unionist Party (DUP) speelt hoog spel en dreigt ermee de gedoogsteun voor de Britse regering in te trekken indien premier Theresa May (Con.) niet aftreedt. Dat schrijft The Telegraph.

De Noord-Ierse conservatieven van DUP leveren noodzakelijke gedoogsteun aan de regering van Theresa May (Con.). De ‘Tories’ hebben immers geen meerderheid in het Britse Lagerhuis. De DUP dreigt er volgens The Telegraph nu mee de Brexit-overeenkomst zoals die nu voorligt weg te stemmen, indien premier May niet vervangen wordt. De steun van de DUP “hangt nu af van wie leider van de Conservatieve Partij is”, klinkt het volgens bronnen dichtbij DUP-leidster Arlene Foster.

De crisis binnen de Britse regering is totaal sinds diezelfde regering een conceptakkoord bereikte met de Europese Unie over de ‘Brexit’. Al vijf regeringsleden stapten intussen op. Het gaat om Shailesh Vara (Con.), de Britse staatssecretaris van Noord-Ierse Zaken, staatssecretarissen Dominic Raab (Con.) en Esther McVey (Con.), onderminister Suella Braverman en Anne-Marie Revelyan, Parlementaire Private Secretaris (PPS) van het Onderwijsministerie. Ook moet de deal nog de goedkeuring krijgen van het Britse parlement, wat op dit moment uiterst onwaarschijnlijk lijkt.