De politie van Utrecht arresteerde de Nederlandse anti-Zwarte-Piet-activist Rogier Meijerink na een bedreigende uitspraak. In een interview met de omroep Powned sprak hij zijn hoop uit dat “ouders die met hun kinderen naar de Sinterklaasintocht willen, aanstaande zaterdag badend in het zweet wakker [zouden] worden na nachtmerries van hun eigen kinderen onder de botsplinters”

Meijerink (40) is één de bestuursleden van Majority Perspective, een stichting die zich verzet tegen het Sinterklaasfeest in zijn huidige vorm. Ze eisen “dat het feest wordt ontdaan van de huidige figuur Zwarte Piet, omdat die vanwege zijn gedragingen een negatieve stereotypering en racistische rol heeft”. In de aanloop naar Sinterklaas verhitte de organisatie de Nederlandse gemoederen de laatste tijd. Ze sleepten onlangs de gemeente Zaanstad voor de rechter in een poging om daar de intocht van Sinterklaas en Zwarte Piet tegen te houden.

De rechter oordeelde echter vorige woensdag dat hun aanklacht niet ontvankelijk is. “De eisende partij heeft de gedaagde partij overvallen door veel te laat met hun eisen te komen. Heeft niet aan de voorwaarden voldaan.” De rechter voegde er aan toe dat als hij wel een inhoudelijk oordeel had moeten vellen, hij de vorderingen ook had afgewezen en wenste verder iedereen nog een vreedzaam Sinterklaasfeest toe. Meijerink en drie anderen kregen daarentegen een gebiedsverbod voor Zaanstad deze zaterdag, waar onze grootste kindervriend dan toch zijn officiële intrede zal doen.

Ondertussen heeft men Meijerink overgebracht naar een politiebureau, waar hij vastzit. Hij deed zelf eerder deze week ook aangifte van bedreigingen op sociale media. Advocaat van Majority Perspective Emil Tamas sprak van zeker vijfhonderd bedreigingen en agressieve reacties die volgens hem binnenstroomden op sociale media nadat bekend werd dat de organisatie zou proberen via de rechtbank de intocht van Sinterklaas tegen te houden. De politie onderzoekt deze bedreigingen.