Vorig weekeinde kwam schrikwekkend nieuws naar boven. Cédric V. (36) sloeg zijn drie maanden oude dochter hardhandig tegen de grond omdat ze te veel lawaai maakte. Eerst had ze honger, maar erna had ze meerdere schedelbreuken en werd ze in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. En het is niet het eerste wapenfeit van de kindmishandelaar. Cédric V. sloeg tien jaar geleden zijn zes maanden oude zoontje dood omdat hij huilde terwijl Cédric aan het gamen was. Na de horror stijgen stemmen op om mensen als Cédric verplicht te laten steriliseren. “Waarom niet?”, weerklinkt het in Het Laatste Nieuws.

Het vraagstuk heeft een omvangrijke voorgeschiedenis. Toenmalige senator Patrick Vankrunkelsven (Open Vld) bracht in 2005 reeds een wetsvoorstel naar voren rond verplichte anticonceptie voor ouders die hun baby of kind mishandelen. Het voorstel vond echter geen meerderheid. Maar 13 jaar later is de liberale huisarts nog steeds overtuigd van zijn voorstel. En hij is niet alleen.

Zo’n verplichte sterilisatie voor ouders die baby of kind mishandelen, hoe moet dat er dan uitzien?

“Bij vrouwen: een spiraal of een hormonenstaafje”, verklaart Vankrunkelsven in Het Laatste Nieuws. Maar “bij mannen ligt dat moeilijker. Steriliseren? Ja, maar een sterilisatie is niet altijd omkeerbaar. Het kan mislukken. Een lichaam kan antistoffen maken. Je hebt nooit de garantie dat je zo’n man opnieuw vruchtbaar kan maken. En dan straf je iemand onredelijk zwaar.” Vankrunkelsven betoogt dat je dan spermastalen zou kunnen invriezen en terug beschikbaar kan stellen wanneer de man in kwestie “drie, vier, vijf jaar” kan tonen zich te kunnen gedragen.

Ook Patrick Loobuyck, moraalfilosoof bij de UAntwerpen, is ergens te vinden om kindermishandelaars de mogelijkheid tot voortplanting af te nemen. Hij vindt het recht op voortplanting wel een grondrecht, maar “voor elk grondrecht moet de afweging worden gemaakt met andere belangen”, aldus de academicus die dus voorstander is van de maatregel, “maar enkel in zeer extreme gevallen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Of vrijwillige sterilisatie/anticonceptie?

Geen voorstander van de oplossing is Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA). “Want wie gaat bepalen waar je de grens trekt? Wie leg je wél zo’n sterilisatie op en wie niet? Wat doe je met mensen die een beperking hebben?”, zo laat ze evenzeer Het Laatste Nieuws optekenen. “Maar ik vind wel dat niet iedereen kinderen zou moeten krijgen en de hulpverlening moet daar op inspelen”.

De N-VA-politica, die OCMW-voorzitter is in Kapellen, bepleit vrijblijvende maatregelen zoals adviezen vanwege maatschappelijke assistenten in OCMW’s. “Als daar finaal een sterilisatie van komt? Of een spiraal? Ons OCMW betaalt dat met plezier terug. Het recht van een kind om niet te bestaan is soms groter dan het recht van een ouder om een kind te krijgen.”