De N-VA staat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) bij in zijn kritiek op het VN-migratiepact. Volgens het partijbestuur is de VN-tekst “zéér problematisch […] naar inhoud”. Dat brengt de partij naar buiten in een persmededeling. Het pact moet normaliter volgende maand ondertekend worden in Marrakesh (Marokko), maar meer en meer (rechtse) regeringen trekken zich nu terug. Ook in België is discussie ontstaan na hevige tegenstand vanwege oppositiepartij Vlaams Belang en een aarzelende N-VA.

Tot enkele weken/maanden geleden kende nagenoeg niemand het en zweeg men er in de Belgische politiek zedig over. Maar vandaag beroert het VN-migratiepact – ook gekend als het pact van Marrakesh, gezien het daar volgende maand moet bezegeld worden – duchtig de politieke gemoederen. Vorige week liet staatssecretaris Theo Francken duidelijk weten het pact “niet [te] zullen tekenen”. Enkele uren laten werd hij echter al teruggefloten door Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) die duidelijk maakte dat er nog geen formeel standpunt was. De N-VA maakt haar standpunt vandaag echter wel duidelijk.

N-VA: “Wij maken ons grote zorgen” 

“De tekst gaat in tegen onze visie op migratie en volgens ons ook tegen het gevoerde regeringsbeleid”, zo citeert VRT NWS het N-VA-standpunt. De Vlaams-nationalistische partij vindt het pact “zéér problematisch is naar inhoud” en maakt tevens duidelijk om het standpunt kracht bij te zetten binnen de regering. “Deze inschatting zullen wij binnen de regering kenbaar maken, uitleggen en verdedigen.”

Hoewel de tekst sensu stricto niet-bindend is, heeft de N-VA “grote zorgen over de mogelijke juridische implicaties van het […]pact.” Ook verschillende juristen lieten eerder al weten dat er verregaande gevolgen kunnen verbonden zijn aan het pact. “Het wordt dan toch bindend door bepaalde rechtspraak die je dan krijgt”, zei Francken zelf nog eerder deze maand. Bovendien zei hij toen: “Het is misschien geen direct engagement, maar wel een politiek en moreel engagement. Vroeg of laat kom je dat toch tegen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Rechterzijde verenigd in oppositie tegen Marrakesh-pact

De N-VA staat evenwel alleen binnen de regering. De eerste minister Charles Michel (MR) maakte in september duidelijk voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dat België het pact zou goedkeuren. Michel krijgt evenzeer steun van Open Vld en CD&V. Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) zei eind vorige maand nog op Twitter dat hij “met veel overtuiging namens ons land” het pact zal ondertekenen. Ook vicepremier Kris Peeters (CD&V) liet vorige week weten dat er “heel wat fake news” tegen het pact zou rondgestrooid worden.

De N-VA staat evenwel niet tout court alleen. Het rechtsnationalistische Vlaams Belang voert de druk op en organiseert een petitie tegen het pact (dat reeds meer dan 30.000 burgers kon overtuigen), de V&W-fractie van Kamerlid Hendrik Vuye kant zich eveneens tegen het pact en gisteren liet LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker weten dat het niet tekenen van het pact “een regeringscrisis waard” is.

Als België het pact niet ondertekent vervoegt het de steeds groter wordende groep van landen zoals het Hongarije van premier Viktor Orbán, Oostenrijk, Italië, de VSA, Tsjechië, Polen, BulgarijeEstland