De Belgische regering zal het VN-pact over migratie dan toch niet tekenen. Eerder in september had premier Charles Michel (MR) dat nochtans beloofd voor een bijeenkomst van de VN. Dat brengen de Mediahuis-kranten zoals Het Nieuwsblad. De bocht komt er na interne druk vanwege regeringspartij N-VA, die op haar beurt onder druk werd gezet door oppositiepartij Vlaams Belang.

België zal het VN-pact rond migratie dat in december in Marrakesh moest worden bezegeld, niet tekenen. De N-VA was gisteren formeel. “Deze tekst tekenen we niet”, zo liet de woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) weten ten aanzien van Het Nieuwsblad. De Vlaams-nationale partij stelt immers dat het Marrakesh-akkoord niet strookt met het Belgische regeerakkoord en het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’ zou tevens de “illegale migratiechaos” die “Europa afbreekt” bestendigen.

Het besluit komt er na een bewogen week binnen de regering. Vorige week vrijdag boog het kernkabinet zich nog over de zaak. Toen werd besloten om te wachten met een beslissing en om meer experts te raadplegen. Maar na meer en meer kritiek binnen N-VA, op sociale media, vanwege het Vlaams Belang en een petitie die meer dan 5.500 handtekeningen verzamelde is het wachten voorbij en het antwoord definitief: njet. De premier liet aan Het Nieuwsblad weten dat hij het “compromis vertegenwoordigt” en moet rekening houden met coalitiepartij N-VA.

De beslissing van de Belgische regering sluit aan bij onder meer de migratiekritische Hongaars premier Viktor Orbán en de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz. De Oostenrijkse regering liet eind vorige maand al weten het VN-migratiepact niet te ondertekenen. Ook de VS van president Donald Trump (Rep.) konden zich niet vinden in het pact.

Wat is het Marrakesh-akkoord dat N-VA en Vlaams Belang niet willen slikken?

Het VN-migratiepact is een juridisch niet-bindend document. Het legt beginselen voor de omgang met vluchtelingen en migranten vast. De nadruk ligt op het faciliteren van “veilige, ordelijke legale migratie ten voordele van iedereen”. Het wil de wereldwijde migratiestromen beter laten verlopen en de “rechten van de betrokken versterken”. Normaal gezien zou het in december formeel worden aangenomen op een conferentie in Marrakesh, Marokko.

Francken vroeg zich vrijdag echter nog in De Afspraak af in hoeverre het argument dat het akkoord niet bindend is wel steek houdt. Volgens hem is het immers goed mogelijk dat men op basis van zulke ‘soft law’ toch juridische uitspraken doet. “Het wordt dan toch bindend door bepaalde rechtspraak die je dan krijgt.” Bovendien zei hij: “Het is misschien geen direct engagement, maar wel een politiek en moreel engagement. Vroeg of laat kom je dat toch tegen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Ook de druk vanwege het rechtsnationalistische Vlaams Belang maakte van het VN-migratiepact een gevoelig politiek thema. Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) maande donderdag in de Kamer de N-VA nog aan “om zich niet te laten knechten door internationale akkoorden”Dewinter verwees hierbij naar het nieuwste boek van Francken, waarin de staatssecretaris de vele Europese akkoorden aanklaagt die de soevereiniteit van lidstaten ondermijnen.

UPDATE 14/11/2018 – 11u32: De N-VA heeft dan toch geen officieel standpunt inzake het VN-akkoord rond migratie van Marrakesh. Dat laat de woordvoerder van Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA) weten aan BELGA. De reactie is tegenstrijdig met de bovenstaande communicatie van woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).