N-VA-Kamerlid Peter Luykx wil dat de federale regering asiel aanbiedt aan de Pakistaanse vrouw Asia Bibi. De christelijke vrouw werd in 2010 ter dood veroordeeld wegens godslastering. Afgelopen week besliste het Pakistaanse Hooggerechtshof echter om die straf ongedaan te maken, wat tot veel protest leidde bij radicale moslims. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Bibi zat sinds 2010 in de cel in Pakistan afwachtend op haar terdoodveroordeling. Ze werd opgesloten omdat ze tijdens een ruzie met moslimvrouwen, kritiek geuit had op de islam. Het Pakistaanse Hooggerechtshof besliste deze week echter om die straf terug te draaien. Wat volgde waren massale protesten van radicale moslimgroepen in verschillende grote steden van het land. De Pakistaanse regering plooide voor deze demonstraties en heeft een akkoord gesloten met de radicaalislamitische partij Tehreek-i-Labaik (TLP). Daarbij heeft het een nieuw onderzoek bevolen. Ondertussen mag Bibi het land niet verlaten.

Kamerlid Peter Luykx vindt dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) moet ingrijpen. De echtgenoot van Bibi voelt zich immers niet veilig en zou graag asiel krijgen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië of Canada. Maar volgens de N-VA’er moet ons land ook iets ondernemen. “De kamer keurde in 2017 mijn resolutie goed die de regering oproept om bijzondere aandacht te besteden aan religieuze minderheden die verdreven werden uit hun land door extremistische groeperingen. Ook in deze zaak moet de regering het geweld tegen de christelijke minderheid in Pakistan scherp veroordelen”, reageert Luykx.

Het N-VA-Kamerlid vindt een publieke lynchpartij op basis van godslastering middeleeuws. Verder kijkt hij naar eerdere situaties waar ons land onderdak bood aan godsdienstige vluchtelingen: “In het verleden heeft België christenen uit Syrië gehaald via een humanitair visum. Ik stel voor dat dit besproken wordt en voorgelegd aan staatssecretaris (voor Asiel en Migratie) Theo Francken. Asiel verlenen aan mevrouw Bibi is op zijn plaats. Andere westerse landen hebben dat ook al aangeboden. Dat getuigt van pluralisme en een humanitaire kijk op die religieuze minderheden.”