De Ierse poprockangeres Sinéad O’Connor, die vorige maand menig wenkbrauw deed fronsen door zich te bekeren tot de islam en de naam ‘Shuhada’ Davitt’ aannam, heeft deze week opnieuw de controverse opgezocht. In een tweet liet ze weten geen tijd meer te willen doorbrengen met blanken (“als dat is hoe niet-moslims genoemd worden”): “Ze zijn walgelijk”. Dat maakte de ooit populaire artieste – die nochtans zelf blank is – duidelijk op Twitter dinsdag.

“Het spijt me zeer. Wat ik ga zeggen is iets zo racistisch, dat ik nooit dacht dat mijn ziel het zou kunnen voelen. Maar ik wil nooit meer tijd doorbrengen met blanken (als het dat is wat niet-moslims worden genoemd)”, zo luidt de tweet van O’Connor. “Zelfs niet voor één moment en voor geen enkele reden. Ze zijn walgelijk.”

O’Connor: “Vergeef me, soms heeft de Heer gewoon mensen nodig die het vuile werk doen.”

Vorige maand liet Sinéad Marie Bernadette O’Connor – haar volledige Christelijke naam – veel fans schrikken. Ze liet toen immers weten dat ze zichzelf heeft bekeerd tot de islam. Opvallend, want de vrouw ging hiervoor door het leven als een gewijde priester in een niet-erkende afscheuring van de Rooms-Katholieke Kerk. De zangeres van onder andere ‘Nothing Compares 2U’ veranderde zo haar naam naar ‘Shuhada’ Davitt’, hetgeen zoveel betekent als ‘getuige’ en ‘martelaar’.

De recente uitlatingen van O’Connor worden echter niet door iedereen geslikt. Een aantal gebruikers duiden er op dat dergelijke uitingen gemaakt door blanken ten aanzien van moslims of andersgekleurden onmiddellijk zouden verwijderd worden en/of zouden leiden tot een afrekening.

O’Connor liet haar echter niet op andere gedachten brengen: “Interessant om te zien of Twitter dit gaat bannen terwijl mensen als Trump en Milbank (John Milbank, een Anglicaanse conservatieve theoloog, red.) worden toegelaten om hun satanische vuiligheid te spuien”, zo sakkerde ze verder op Twitter. “Vergeef me, soms heeft de Heer gewoon mensen nodig die het vuile werk doen.” De artieste voegde er nog de hashtag ‘‘ wat ‘niet zo verdomd gek als ze lijkt’ betekent.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/