In Frankrijk is de 20-jarige jongeman Makaveli Lindén opgepakt. De Zweed van allochtone afkomst wordt verdacht van een moord die vorige maand plaats vond in het Noorse Oslo. Lindén wordt nu echter ook in verband gebracht met de gelijkaardige moord op de 58-jarige Johanna Jostameling in Mechelen die evenzeer vorige maand plaats vond. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

Woensdagvoormiddag, op 24 oktober, werd het levenloze lichaam een 58-jarige vrouw met Duitse wortels – Johanna Jostameling – aangetroffen in Mechelen. Jostameling zou drie dagen eerder zijn doodgestoken, op 21 oktober. Het gerecht startte een onderzoek naar roofmoord, maar er was lange tijd geen spoor van een dader. Met behulp van camerabeelden konden ze echter de allochtone Zweed Makaveli Lindén identificeren.

Noorwegen vraagt uitlevering van Lindén omwille van moord op staatsburger

Deze werd op 23 oktober – dus een dag vooraleer men het lichaam van Jostameling vond – al opgepakt in Frankrijk, zo blijkt. Dit nadat een eliteteam van de Franse politie de man inrekende in de Bourgognestreek. Lindén was immers geseind via Interpol voor een voorgaande moord in Oslo (Noorwegen) op 15 oktober. Hierbij werd een andere 20-jarige man – Heikki Bjørklund Paltto – om het leven gebracht.

Zweedse media brengen dat Lindén deze moord reeds bekend heeft. Noorwegen vraagt Frankrijk nu om de onmiddellijke uitlevering. De Belgische veiligheidsdiensten konden Lindén echter nog niet ondervragen gezien zijn hechtenis in Frankrijk.