Zo’n 3000 mensen van de migrantenkaravaan die enkele weken geleden vanuit Honduras vertrok richting de VS zijn aangekomen in Tijuana, aan de Amerikaanse grens. Dat melden Reuters en de VRT. Ze hopen om de Verenigde Staten binnen te geraken. Het lijkt er echter op dat deze grensstad aan de Stille Oceaan net onder Californië voor velen de eindhalte zal worden. De Amerikaanse president zit absoluut niet op hen te wachten. Ook in Tijuana is niet iedereen blij met hun komst.

Al van voor hun aankomst aan de Amerikaanse grens afgelopen week houden de Amerikanen de grens gesloten. Hun kansen om het beloofde land te bereiken, lijken zeer miniem. Een aantal mensen overwegen om dan maar in Mexico een leven op te bouwen in plaats van de kans te lopen afgewezen te worden aan de grens

“Als we werk hadden, zouden we blijven”, zegt Orbelina Orellana, een moeder met drie kinderen uit Honduras. “Dit is heel uitputtend geweest”. “Ik wil gewoon een kans”. “We hadden het idee opgevat om de grens over te steken naar de Verenigde Staten, maar men zei ons dat het bijna onmogelijk is”, vertelt Mayra Gonzalez. Het is beter om in Mexico te werken zodat ze haar kinderen kan voeden, dan om af te wachten of ze asiel kan krijgen, vindt ze nu.

Gemengde signalen uit Mexico

De Mexicaanse overheid herhaalde vorige week haar aanbod om de migranten te voorzien van jobs. Diegenen die een legale status bemachtigen zouden duizenden vacatures kunnen opvullen. Het gaat dan wel om arbeid in Mexico’s ‘maquiladors’, waar ze fabriekswerk zouden verrichten.

Maar niet iedereen langs de Mexicaanse kant van de grens is opgezet met de migranten. De gouverneur van Baja California, de Mexicaanse deelstaat juist onder Californië kijkt met argwaan naar de migranten. “We moeten vooral de openbare veiligheid garanderen, de burgers zijn bezorgd”, zegt gouverneur Francisco Vega. De migranten moeten zich zonder uitzondering houden aan de wetten. “Wie die schendt, zal aan de migratie-autoriteiten worden overgeleverd en onmiddellijk worden gedeporteerd.”

Ook de burgemeester van Tijuana, Juan Manuel Gastelum wijst met de vinger. Hij beschuldigt de migranten ervan “met een agressief plan te komen, waarbij ze veiligheidsdiensten uitdagen”. “Ik ga niet zeggen dat alle migranten zo zijn, maar sommigen zijn landlopers, blowers, ze vallen bewoners aan”. De burgemeester sprak eerder al over een “tsunami” van migranten, waarop “geen stad ter wereld voorbereid is”. Afgelopen week gooide een groep inwoners van Tijuana stenen naar de migranten. Er zijn ook plannen voor een betoging tegen hun komst.

Geen (illegale) migratie voor president Trump

De migrantenkaravaan beroert al meerdere weken de gemoederen in de VS. President Donald Trump waarschuwde al verschillende keren dat de karavaan niet welkom is in de Verenigde Staten en stuurde zelfs een 5000-tal extra manschappen naar de zuidgrens met Mexico. Tijdens de verkiezingscampagne voor de midterms, was illegale migratie en de migrantenkaravaan in het bijzonder een dankbaar onderwerp voor de Amerikaanse President. De Republikeinse partij hield overigens historisch gezien goed stand in deze verkiezingen.

Sinds het aantreden van Trump gooit Amerika het roer om als het gaat over asiel en migratie. Voor de president is het elimineren van illegale migratie een topprioriteit. Eén van zijn belangrijkste verkiezingsbeloftes was de bouw van een fysieke muur langs de volledige grens met Mexico, weliswaar met een ‘poort’ erin. “I want people to come into the country, but they have to come in legally.” De voorbije weken verstrengde hij het asielbeleid verder. Daarnaast opende hij het debat over het geboorterecht in de VS. Dat recht verleent aan iedereen geboren op ‘American soil’, automatisch Amerikaans staatsburgerschap.