De aanslepende malaise in de Belgische energievoorzieningen zorgt voor pieken in de prijzen. Dit terwijl Belgen hiervoor reeds meer moesten betalen voor hun gas en elektriciteit dan de burgers in onze buurlanden. Om echter te vermijden dat elektriciteit nóg duurder wordt, wil premier Charles Michel (MR) nu werk maken van een ‘energienorm’, analoog met de loonnorm. En dit “graag voor de verkiezingen”, zo staat te lezen in Het Laatste Nieuws

De loonnorm is een instrument om de loonkosten voor werkgevers te beheersen. Deze norm wordt om de twee jaar vastgelegd en bepaalt hoeveel de loonkosten maximaal mogen stijgen. Zo moet België competitief blijven op vlak van tewerkstelling in vergelijking met onze buurlanden. Charles Michel wil nu ook een energienorm, iets dat reeds in het regeerakkoord van 2014 voorzien was, maar nog niet werd ingevoerd.

Michel: “Als regering willen we de controle over energiefactuur hebben”

“Het gaat niet op dat onze bedrijven en onze gezinnen door omstandigheden meer betalen dan in onze buurlanden”, zo maakt de premier duidelijk in Het Laatste Nieuws. “Als regering willen we de controle over die factuur hebben. Vergelijk het met de wet op de loonnorm, bedoeld om te vermijden dat de handicap voor onze bedrijven te groot wordt als onze lonen te fel stijgen in vergelijking met Nederland, Duitsland en Frankrijk.”

Michel wil de maatregel nog invoeren voor de verkiezingen van mei 2019. Dat is geen sinecure omdat de coalitiepartijen reeds in campagnemodus zijn. “Maar minister van Energie Marghem (Marie-Christine Marghem is de federale minister van Energie voor MR, red.) en ikzelf willen daar nu snel vooruitgang in boeken. We gaan overleg plegen met Vlaanderen, Brussel en Wallonië en we willen zicht krijgen op de mechanismen die de prijzen beïnvloeden. Net zoals de loonnorm moet de energienorm ontsporingen vermijden.”

België, energie-kneusje in Europa

Eerder deze week gaf Marghem nog toe dat “het verkopen kerncentrales […] misschien niet beste beslissing [was].” Volgens de MR-minister is “er is jarenlang te weinig geïnvesteerd in de Belgische centrales door het Franse moederhuis Engie” waardoor de kerncentrales thans in slechte staat zijn. Deze zijn voorlopig inactief wegens onderhoud en niet ingeschatte schade. Dit heeft niet alleen als gevolg dat er onzekerheid is over de stroomvoorziening in België deze winter, maar evenzeer dat de prijzen voor consumenten flink stijgen omdat de invoer van energie uit het buitenland moet gemaximaliseerd worden.

De Franse energiegroep SUEZ (thans Engie) verkreeg controle over Electrabel (via de overname van de Generale Maatschappij van België) in de jaren ’80 en ’90. In de 2002-2003 werd onder toenmalige premier Guy Verhofstadt (Open Vld) de Belgische energiemarkt volledig geliberaliseerd.

(Lees verder onder de tweet.)

Vooral in nieuwe contracten voor particulieren sijpelt de prijsstijging in de groothandelsprijzen door. Deze zijn vaak gemiddeld meer dan 100 euro duurder dan een jaar geleden, zo blijkt uit een rondvraag begin oktober. En ook de aardgasprijzen gaan weer de hoogte in. Voor gas en stroom samen gaat dan het samen om prijsstijgingen van 275 tot 400 euro.

Eerder dit najaar werd nog duidelijk dat energiegigant Engie af wil van de Belgische kerncentrales en ze tracht te verpatsen aan andere spelers.