Afgelopen nacht en deze ochtend is het opnieuw bijzonder onrustig geweest op de E19 ter hoogte van Feluy. De onrusten herhalen zich al enkele dagen. De ‘gilets jaunes’ verzetten zich tegen de hoge brandstofprijzen. Gisterenavond werden meer dan 20 mensen opgepakt en werd opnieuw een RTBF-cameraploeg aangevallen. Tussen de ‘gele hesjes’ begaven zich ook gemaskerde relschoppers; zij veroorzaakten vooral het geweld. Dat brengt VRT NWS.

”Een oorlogsscène”. Zo beschreef men op de RTBF de nieuwe blokkeeracties op de E19 in Feluy. Inmiddels zijn de actievoerders afgedropen, maar niet vooraleer flinke herrie te schoppen. De gouverneur van Henegouwen startte opnieuw de crisisprocedure en het waterkanon werd ingezet. In de verwarring werd ook een RTBF-cameraman gebeten door een politiehond. Verschillende relschoppers vielen echter evenzeer de ploeg aan, met stenen. Elders in Wallonië waren er ook acties. Meer dan 20 relschoppers werden opgepakt, zo communiceerde Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA).

Brandstofsector wil kordater optreden tegen ‘gilets jaunes’

De brandstofsector roept de overheid alvast op om kordater op te treden. Gisteren bleek dat reeds 1 op 3 Waalse tankstations droog staat. “Men probeert wel, maar het kan nog beter. We worden nog altijd geconfronteerd, bijvoorbeeld deze nacht werden tankwagens tegengehouden en de lading geplunderd”, zo vertelt Johan Mattart van de brandstofsectorfederatie BRAFCO op Radio 1. “Dat zijn toestanden die in het wilde westen voorkomen, je zou dat niet in een land als België verwachten.”

De regering liet alleszins al weten niet van plan te zijn om iets te doen aan de hoge accijnzen op brandstof. Vooral de dieselprijzen zijn hoog. Maar dat is nét de bedoeling, klinkt het. Op die manier worden minder dieselwagens aangeschaft, zo redeneert men in de regering. Met de meeste recente accijnsstijgingen op diesel alleen verdient de overheid jaarlijks 600 miljoen euro extra. De totale opbrengst van de brandstoftaks betreft miljarden.